Bajnokság és szabályok

Az alapok

Ha részt szeretnél venni valamelyik játékon, nincs más dolgod, mint csapatoddal (vagy egyedül is akár) megjelenni hétfő este 8-kor az egyik quizes helyszínen. Fontos: mindenképp foglalj asztalt, mert nagyon ritka, hogy van szabad asztal foglalás nélkül!
A játékot 5-6 fős csapatokra találtuk ki. Lehettek 3-an, 4-en is, sőt, büntető pontok ellenében  7-en (-1 pont) vagy akár 8-an is (-2 pont)!
Bármelyik játékon részt vehetsz, nem kötelező nevezni a bajnokságba. Minden játékon vannak nyeremények. Ha később jutna eszedbe nevezni a bajnokságba, akkor visszamenőleg felvezetjük a pontjaitokat, mert minden lapot elrakunk a bajnokság végéig.
Ha mindenki használhatna netet, mindenkinek max pontos fordulói lennének. A játék tisztán tartása érdekében kérünk mindenkit, hogy ne használjon mobiltelefont vagy más külső segítséget. A quizmesterek figyelik, rátok szólnak, ha mégis használnátok, pont levonás jár érte, de szélsőséges esetben akár kizárást is jelenthet!
A quizmesterek nagyon szeretnek segíteni, de ne éljetek vissza vele! Az alap utasítás ez: válaszokat nem adhatunk meg, segíthetünk a kapcsolat kör megfejtésének megtalálásában, az anagrammákban, a sima kérdésekben, de nem segíthetünk a +10-es körben. Bővebben a szabályokról itt!
Pontszerzés a fordulókon:

Játékmenet

A játék 2+1 fordulóból áll, 40+10 kérdésből. A fődíjat az kapja, aki a 40 kérdésből összegyűjthető 50 pontból a legtöbbet szerzi az adott este folyamán. A villámkérdések 10 kérdésből áll, a nyerteseket külön díjazzuk.
A két 25+15 kérdésesforduló felépítése: 5 bemelegítő kérdés, 5 anagramma, 10 kapcsolat kör, 5 Ti kérdezitek; 5 random kérdés, 5 tematikus kérdés, 5 kérdés a "Plusz10-es" körben, ahol 10 pontot lehet szerezni.
Fordulónként kicseréljük a válaszlapokat, és egymásnak javítjátok őket. Bővebb leírás itt.

Bajnokság

A 8. bajnokság 2016. szeptember 26-án kezdődik és május 8-ig tart, december 12. és január 30. között szünet lesz. Idén számtalan városban, és még több helyszínen játszhattok velünk, itt találjátok a résztvevők pontos listáját.
Jelentkezni a bajnokságba lehet telefonon, emailben, a helyszínen a quizmestereknél, facebookon, szinte bárhogy. A jelentkezés gyakorlatilag annyit jelent, hogy beregisztrálod a csapatodat az oldalunkra és jelzed, hogy a korábban megszerzett pontjaidat vezessük fel. Igen, lehet jelentkezni később is, a válaszlapokat elrakjuk, megőrizzük.
A toplista két részből tevődik össze: a heti fordulókon szerzett pontok (max 50) és a jelvényekkel beszerezhető extrapontokból.

Extra pontok

Jelvényeket osztunk minden fordulóban vagy fordulón kívül elért extra teljesítményért, melyeknek más-más pont értéke van.
A megszerezhető jelvények összege tavaly kb. a negyede volt a bajnokságban megszerezhető pontoknak, idén is nagyjából hasonló lesz az arány, valahol 330 pont körülre számítsatok.
A csapatoknál feltüntetjük az úgynevezett badgetartalék értéket, ami azt mutatja, hogy hány pontot szerezhet még az adott csapat a jelvényekből.
A jelvények minden esetben egyszer kiválthatóak, a módjuk a Jelvények aloldalon található. A Fairplay, a Mobil nélkül tisztán és a Mindig jelen jelvényeket el is veszítheti a csapat.
A helyszín badgekhez nem kell fizikailag megjelenni az adott helyszínen, ismerős csapat szervezésével is kiváltható! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hozz még egy csapatot badge van kombinálva a helyszín badgekkel, vagyis megkaphatjátok az új város badget úgyis, hogy például szentendrei csapatként szerveztek ismerősökből egy pécsi csapatot, nem kell leutazni érte Pécsre.
A QuizNight utazó badget továbbra is csak személyes megjelenéssel lehet kiváltani. Idéntől öt városba kell ellátogatni, de így az értéke is magasabb lett. 

Kocsmafutás

A tavalyi évben szerettétek, ezért idén is megtartjuk a Kocsmafutást, amikor egy szombat délután az összes helyszín jelvényt megszerezhetitek, igen idén nem csak a budapestieket, hanem a vidékieket is! A quiznight utazó jelvény megemelt értékével kompenzáljuk azokat a csapatokat, akik személyesen is végigjárják a helyszíneket. A kocsmafutás az előző szezonnal ellentétben egyszer lesz, 2017-ben, március-április környékén, amikor már jobb idő lesz.

Eseménynaptár

Fordulók:

 1. forduló: szeptember 26. 
 2. forduló: október 3. PINK RIBBON
 3. forduló: október 10.
 4. forduló: október 17.
 5. forduló: október 24.; október 31-én nincs quiz!
 6. forduló: november 7.
 7. forduló: november 14.
 8. forduló: november 21.
 9. forduló: november 28. BAJUSZ QUIZ
 10. forduló: december 5. MIKULÁS!
 11. forduló: december 12. utána TÉLI SZÜNET január 30-ig.
 12. forduló: január 30. 
 13. forduló: február 6.
 14. forduló: február 13.
 15. forduló: február 20. Születésnapi forduló és Farsangi quiz
 16. forduló: február 27.
 17. forduló: március 6.
 18. forduló: március 13. 
 19. forduló: március 20.
 20. forduló: március 27.
 21. forduló: április 3.
 22. forduló: április 10.; április 17. elmarad Húsvéthétfő miatt!
 23. forduló: április 24.; május 1. elmarad
 24. forduló: május 8. Záró forduló
Döntő: május 20. 27. délután 4 óra. (Figyelem, változás!)

Kvalifikáció a döntőre

A döntőt idén is legalább 200 csapat részvételével fogjuk megrendezni. A kvalifikáció alapja az országos toplistáról fog történni. A később csatlakozóknak szabad kártyás helyeket ajánlunk fel.
Régóta próbálunk megoldást találni arra, hogy a vitás kérdésekben egyesek megengedőbbek, mint mások. Azért, hogy az országos toplistában ne induljon senki hátránnyal, a kereskedelemben elterjedt Legnagyobb Kedvezmény Elvéhez hasonlót fogunk alkalmazni mi is: a vitás kérdéseket a fordulókat követően kedden átbeszéljük és mindenkinek megadjuk a pontokat visszamenőleg.

A helyszínek toplistáját az adott helyszín aloldalán találhatod meg. Csak azok a pontok találhatóak meg ott, amit azon a helyszínen szerzett a csapatod.  

Ha ezután bármi kérdésetek van, keressetek bárkit a csapatból, telefonon, emailen, facebookon vagy hétfőnként a helyszíneken!