A Grande-illúzió

2019-02-27 16:39:50, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 16. Fordulóról játékosszemmel.

Dalí macskái, a Monopoly vasalója és a tökéletes számok szórakoztattak minket most hétfőn. Ráadásul maradt még néhány morzsa a múlt heti szülinapról is. A kvíz a végére egy hazardírozós kérdéskísérletbe torkollott Ariana Grandéval, akit mindenki ismer, de senki sem hallott róla.  

Az alábbi írás nem tükrözi a QuizNight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Ariana_Grande___The_Honeymoon_Tour_Live_Jakarta__2_

Kacsakiáltás

Remélem, nem a múlt heti bejegyzésem képe miatt fog örökre összeragadni a kvíz a kacsákkal, de már megint előjött az a fránya borítókép, most ráadásul arra kényszerítve a nagyérdeműt, hogy önkéntelenül kiabálja, hogy KACSÁÁK. Amúgy aranyos állatok, főleg a kicsik, de ha tovább durvul a helyzet, a felelősséget nem vállalom.

megint_kacsa

Gergely vitéz

A szülinapi másnaposság csak enyhén látszott az első öt kérdésen: volt közte Japános (hol máshol lenne a legtöbb 65 év feletti?), izmos férfis a lányoknak (jorts) és Disney hercegnős a fiúknak (vagy fordítva, mindegy). A legelső kérdés, ahol fel kellett ismerni az Egri csillagok kezdőmondatait, egy kicsit újrahasznosított érzést keltett, mintha már lett volna hasonló valamikor. „Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen sütött.” mondatok pedig arra utalnak, hogy itt talán Gárdonyi még maga sem volt biztos benne, hogy nem inkább János Vitéz-szerű költeményt szeretne-e írni.

Dalí és a kacsa

A kacsás példával bevezetett ’Mit cenzúráztunk a képen?’ rész nem volt túl nehéz, bár a vasvilla és Dalí macskái azért okozhattak némi kihívást a vizuális emlékezőtehetségüket otthonhagyóknak. Különös egybeesés, hogy Dali állítólag először egy kacsa dinamittal való felrobbantását javasolta a fotóhoz, aztán végül szerencsére(?) csak macskákat dobáltak a levegőbe. A sztori és a werkfotók elég viccesek, ha valaki bírja a cicahajigálást.

dali_cica

Meleg helyzet

A Kapcsolatkörön ezúttal is kellett gondolkodni, bár a Neoton família Nyár van című számában nyilván nyáron áll lesbe a cápa, Finnországban pedig persze, hogy szauna-világbajnokságot rendeztek, amíg bele nem halt valaki, de valahogy mégis a szokásosnál nehezebben állt össze, hogy a kapcsolat a ’meleg.’ Pedig tényleg nem hangzik bonyolultnak. Talán a sivatag összezavaró definíciója tehetett róla, talán a Monopoly vasalója. Sose tudjuk meg.

monopoly_vasalo

„Hirhedett zenésze a világnak”

Ha jól figyeltünk, a mi kérdezzük részből kiderült, hogy Hawaii királyság volt szinte a teljes XIX. században, Jókai pedig ezalatt dühös-szomorúan lemondó verset írt Liszt Ferenchez (bár gúnyversnek azért nem mondanám, de az évszám stimmel). Hogy mi az a komodói varánusz, azt valószínűleg sokan tudták már, a Truman-szindrómát pedig némi filmes szakértelemmel ki lehetett találni.

Porszívó- és műholdszakértő

Úgy néz ki, eljött az ideje az év vélhetően legalacsonyabb pontszámait hozó villámkörének, ami ennek ellenére elég szórakoztató volt. Valószínűleg sokan adták tovább az esélytelenek nyugalmával a papírt, aztán nyerték meg 5 ponttal a kört. Persze mindenkinek mások a gyengeségei, de aki tényleg tudta, hogy az a porszívó a 30-as évekből van, azelőtt le a kalappal. Nekik ajándékba itt van róla egy mai videó.

hoover150

Nagyon okos és rutinos vagy műholdszakértő kvízeseknek nem okozhatott problémát a kiremire 5 pontért való megoldása, mindenki más azonban csak valószínűleg pislogott a kérdés láttán, hogy melyik évben ütközhetett össze először két mesterséges égitest. Persze, ha ezt a múlt héten teszik fel, valószínűleg többen rájönnek, hogy a megoldás a QuizNight.hu születési éve, 2009, így azonban amerikai elnökök, esetleg Gyurcsány hivatali idejét kellett számolgatni a megoldáshoz 3-4 pontért.

Ezoterikus matek

Vicces lett volna, ha a matematikusok úgy üzenik meg a világnak, hogy tökéletesség nem létezik, hogy olyan számokat neveznek tökéletesnek, amik oszthatóak 2-vel, 3-mal és prímek is, de nem ez volt a helyzet. Megpróbálnám átfordítani a helyes megoldást hétköznapi nyelvre, de valami olyasmi jönne ki, hogy a tökéletesség mindennek az önmagával való összhangja, ami kissé ezoterikusan hangzik, szóval hagyjuk is.

tokeletes_szam

Almost is never enough

A plusz10 ezúttal többnyire meglepően kockázatmentesen kikövetkeztethető vagy tudható kérdésekből állt, talán elég az armalcolit ásványt említeni, amit 3 ember hozott el valahonnan és róluk nevezték el. Vajon honnan hozhatták? Arm?

Példának ez elég is, de azért én említem még a karteziánusokat, az 1889-1930-ig legmagasabb Eiffel tornyot vagy a legmélyebb fekete színnel rendelkező paradicsom madarat is. Egy kérdést nem említek, mert bármilyen könnyűnek tűnt, nagyon nehéz volt egy (1) Ariana Grande számcímet mondani 2 pontért. Majdnem megvolt, de az sosem elég. Mint kérdés, dühített, mint társadalmi kísérlet, kíváncsi vagyok a végeredményre. Olyan egyszerűnek tűnik válaszolni erre, hány csapatnak sikerülhetett?