Az elcseszett frigyláda osztogatói

2019-03-14 09:56:45, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 18. Fordulóról játékosszemmel.

Ezen a héten már nem lehet szó nélkül hagyni egy múlt heti kérdés körül kialakult hacacárét, de így sajnos az eheti problémák tárgyalására talán a jövő héten kerülhet sor, ha nem azután. Volt sok vegyes minőségű képrejtvény meg parazitakérdés és vállalható Lista is, illetve szerencsére ezúttal is csúsztak azért hibák a kvízbe, szóval minden rendben volt.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

800px_The_Ark_Of_The_Covernant

A frigyláda és ami benne van

Nem tartottam múlt héten elég fontosnak a frigyládás kérdésben lévő hibát (az egyik méreténél 11 cm került be a kérdésbe 111 cm helyett, ami sokakat összezavart, és mondjuk tízparancsolatos kőtáblát írtak helyette), de úgy tűnik, mélyebb és hosszantartóbb hatású volt, mint ahogy felmértem a jelentőségét, mert még a most hétfői kvízen is itt voltak velünk a frigyláda démonjai, mint a nácikkal az Indiana Jonesban.

Először is szögezzük le, hogy valóban kifejezetten félrevezető volt így a kérdés, DE. Egyrészt ha tudjuk, hogy a dimenziókat úgy szokás megadni, hogy a magasság az utolsó, akkor (más) nagyon ismert bibliai tárgy nem nagyon jöhetett szóba, aminek 11,25x66,75x66,75 cm a méretei. Másrészt a szintén megadott harmadfél sing*másfél sing*másfél sing is segíthetett, ha valaki tudta, hogy a harmadfél több, mint a másfél, ami talán már kvízkérdés is volt. Harmadrészt pedig ha valaki felületesen jártas a Bibliában, akkor első ránézésre rájöhet, hogy mi az a tárgy, aminek ilyen egyértelműen meg vannak adva a méretei (a pontos számadatoktól függetlenül).

honfoglalo

Honfoglaló

Nyilván ez a három dolog nem ment fel senkit a hiba alól, csak azt akarom érzékeltetni, hogy szerintem ez nem akkora dolog, hogy még a következő kvízen is erre kelljen utalgatni és a tévés Honfoglalóhoz hasonlítgatni a QuizNightot.

A Honfoglalóhoz. Ne már! 1. A Honfoglaló, ha látott már valaki, igenis béna legalább egy kicsit. Nem kínos, de túl lassú tempójú közepesen érdekes kérdésekkel (és kifejezetten gyenge látványvilággal). 2. Nem hinném, hogy az ilyen hibák elsősorban a költségvetésen múlnak. Ha hatan ellenőrzik, akkor is benne maradhat, ha ketten, akkor is. 3. Persze, nem árt ilyenkor kérdezni a kvízmestertől. De mit csináljunk, ha ugyanez a Honfoglalóban történik velünk?

Cápametál

Egy szó, mint száz, kicsit túllihegtük ezt a frigyládát és most már én is bűntárs vagyok, szóval térjünk a lényegre: persze, hogy jó kvíz volt a mostani is a szokásos kicsi döccenőkkel. Nagyon szórakoztató kérdés volt például a 3., ahol négy olyan film közül kellett kiválasztani, hogy melyik játszódik a legkésőbb, amiknél valószínűleg a producerek koktélozás közbeni kockadobálással döntötték el, hogy mi legyen az évszám, amit kiírnak az elején. A cápák pedig death metalt hallgatnak, mi mást? (Azt hiszem, ez egy klasszikus parazitakérdés.)

avatar

Balladai homály

Volt néhány nagyon könnyű, de annál rosszabb képrejtvény, például mi a fene az a Pelykán? (És még ez volt a legjobb, mert legalább nem a másodfokú egyenlet megoldóképlete volt felírva képekkel, mint nagyi-i+fa+rendőr(EN)+CS/Á). Jó még kicsit vicces volt a káró egy katonán, de ennél több szót nem érdemel a dolog.

pelykan

A Kapcsolatkör visszatért a könnyű kategóriába, bár nem tudom, hogy a balladának miért van olyan erős köze az énekhez, csak két gyengébb ötletem van rá: a balladákat sokszor énekelték (de szerintem nem ez a legjellemzőbb műfaj erre) vagy Arany János sok balladát írt>Arany János írta a Toldit>a Toldi énekekre van osztva. De ha nem hagytuk, hogy ez megzavarjon, nem volt túl nehéz bezsákolni a kapcsolatot Főleg, hogy az utolsó két kérdéssel intarziás tálcán tolták oda elénk.

Nyilas Misi vagy Palvin Barbi a menőbb?

A kvízpolitikai üzenetet hordozó találd meg a hibát a Honfoglalós kérdésben kérdés már nem volt ilyen egyszerű, de ha valaki emlékezett, hogy Nyilas Misi a végén átmegy Sárospatakra tanulni, mosolyogva behúzta ezt is. És persze mi mást használna az angol királynő, mint Instagramot, bár nekik családi instagramjuk van, úgy egy kicsit könnyebb minden. @theroyalfamily, de Palvin Barbinak jóval több a követője tök egyedül, szóval Magyarország menőbb.

Zászlók és KSH

A villámkérdések megint kellemes nehézségű volt, zászlókból kellett rájönni, hogy melyik országot veszik körbe az általuk jelölt országok. Kifejezetten üdítő, hogy mostanában általában nem tizenhét tízpontos csapat vesz részt a szétcsapásban, sőt valószínűleg olyan is többször van, hogy nincs is szükség szétcsapásra.

A Listába visszatért a KSH, de ezúttal nem az egyes magyar korosztályok egy főre eső tejfogyasztását kellett sorrendbe rakni, hanem a magyar városokat népesség szerint, ami lássuk be reális cél és kifejezetten élvezetes feladat volt. Rossz volt a Lista sajtója kezdetben, de ma már mindenki odavan érte.

Konyec

Embert próbáló (és talán kissé véleményes) kérdés volt két olyan mássalhangzót találni, ami a klasszikus latin, a görög és az orosz ábécében is ugyanazt a hangot jelöli, de felidézve a krétai nyaralásokat és a sok játékos által már soha át nem élt oroszórákat, talán sikerült rájönni, hogy a K, M és T betűkről van szó. Калашников, Москва, товарищи, Κέρκυρα, Μυκήνες és Ταΰγετος.

festmenyek

Talán még nehezebb volt címek alapján kevés képzőművészeti tudással megtippelni, hogy milyen festmény készült olajfestékkel és hogy a ’Csillagos éj’ kinek a műve is. Talán Rembrandté? Nem, Vermeeré. Az ki? Mindegy, egyik sem európai.

A jövő heti téma

A plusz10-ből megint kiderült, hogy Jedlik Ányos hamarabb feltalálta a XX.századot, mint Siemens és bandája. Bár azért sajnos vitatható, hogy ő volt-e az első, aki elektromotort készített, vicces lenne, ha Budapesten most Jedlik Combino járna a Körúton, de sajnos nem így alakult. A többi kérdés megint biztosított néhány pontot a művelteknek és némi kockáztatási felületet a bátraknak. Már az is elég valószínű volt, hogy a legmagasabban fekvő vasútállomás Kínában van, de hogy 1895-ben egy krikettjátékos volt, aki először reklámozott nem sportszert, azt szinte kár volt nem betippelni 3 pontért.

Sok 50 pont körüli eredmény született, az élen pedig megint élesedik a küzdelem, mert az Antarktiszi Vakolók 8 pontot ledolgozva a hátrányából már csak 2 pontra van a BácsQuiz Nyereményitaldiszkonttól, akikhez a Gépnarancs is közeledett néhány ponttal.