Elfurulyázták a nótánkat

2018-10-30 17:31:16, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Megtört elemzés az 5. Fordulóról játékosszemmel.

Ezt a fordulót a tökök mindig kellemes társasága mellett erősen meghatározta a JOKER nevű hazárdjáték, ami talán még a hamis furulyázásnál is nehezebb perceket okozott sokaknak. Amúgy egy élvezhető kvízen vagyunk túl, és legalább nem csak pisilni mentünk a kocsmába.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

pied_piper

A „versbéli ember”

Most már lassan történhetne valami szörnyűség a kvíz bevezető részében, mert gyakorlatilag négy forduló óta képtelenség belekötni, ami már szinte a játékélmény rovására megy. Ezúttal is olyan kérdések voltak, amiknek jó részét vagy lehetett tudni (ok, hogy youngary, de azért egy úszás, vívás, kajak-kenu hármassal magyar olimpiai sikereknél szinte sosem lehet mellélőni) vagy ki lehetett találni őket (nyilván nem kérődzni ment a cukrászdába a „versbéli ember). Lehet, hogy egy kicsit könnyebbek voltak a szokásosnál és a kelleténél, ha muszáj valami negatívumot mondani. De nem muszáj. Még.

versbeli_ember

Valószínűleg kifogyott metszetekből a világ, mert sokak leplezetlen örömére visszatértek az anagrammák. Ráadásul micsoda diadalmenetben. Első ránézésre nagyon könnyűnek tűntek, és tulajdonképpen másodszorra is, mégis úgy látszott, hogy heti gyakorlás híján már az ’IC kör vonz’ helyszín megfejtése is sokaknak problémát okozott. Viszont 1956 kategóriában a ’Bánt orosz szil’ sor gyakorlatilag költészetnek tekinthető. (A ’cár mire ok sí’ már gyengébb próbálkozás.)

The name is man

A kötelező képrejtvény most a Kapcsolat körben volt elrejtve, és ezúttal nem is volt olyan vészes, de azért persze meg tudta idézni a hőn szeretett hangulatot, ha csak egy kérdés erejéig is. Amúgy a Kapcsolat kör egy okosabb hároméves számára sem jelentett volna túl nagy kihívást, már ha felolvassák neki a kérdéseket. Persze a foncsorozott szépészeti segédeszköz azért okozhatott nehézséget, de legkésőbb a repülő emlősnél azért rá lehetett jönni, miről van szó. Akinek így sem jött össze, nézzen tükörbe!

A Mi kérdezzük rész méltó lezárása volt egy könnyed első fordulónak, és bár sokak lelki szemei előtt megjelent a fiatal Sean Connery Batmanként, sajnos nem volt ilyen film. De lehetett volna.

sean_connery

Furulyahorror

Miután körbebicikliztünk a Wright fivérekkel a megoldások kellemes légiparádéján, onnan ért minket alattomos támadás, ahonnan a legkevésbé vártuk volna. Megszokott, hogy bár a villámkérdések hihetetlenül felkészült játékosokat és borotvaélesre fent agyakat kívánnak, mégis jelentenek némi kikapcsolódást a kvíz két fordulója között. Ezt biztosan elvették tőlünk. És bizonyos szempontból az ártatlanságunkat is.

Mi is volt a kategória, amivel alkotói leginkább jellemezni tudták a Villámkérdéseket? Igen, zene. Zene. És mi az a kategória, amibe a legkevésbé illettek az itt előadott produkciók? Pontosan: abba, hogy zene.

Nehéz lenne érzékletesen bemutatni annak, aki nem volt ott, de a lényeg, hogy furulyán hamisan játszott világslágereket kellett felismerni, ami egyszerre volt fülsüketítően borzasztó és frusztrálóan kiborító. Normál esetben, ha nem tudod a választ, az a legtermészetesebb reakció, hogy újra akarod látni vagy hallani a kérdést. Itt nem akartad. Nyerjen, akinek van gyomra ehhez! Ennyi koncentrációtól és szenvedéstől összeszorított száj még soha nem volt a QuizNighton.

joker

Heti remény

A hét újdonságához, a JOKER-hez az első fordulóban ki kellett választani, hogy a Lista, a Kiremire vagy a Plusz10 pontszámát duplázza a csapat, vagyis már akkor el kellett dönteni, hogy a második forduló végén miért fogod gyűlölni magadat és a kvízt. Az óvatosabb játékosok a Kiremirét, a kockáztatók a Plusz10-et, az őrült szerencsejátékosok pedig a Listát választották.

Nehéz eldönteni, hogy objektíve volt-e valamelyiküknek igaza. Velence nem volt nehezen kitalálható a Kiremirében, a Lista az 5 várossal, ahova a legtöbb utas repül Budapestről, ezúttal nem emelkedett olyan tippelgetős magasságokba, mint amikor a 70-80 év közötti kiskunfélegyházi nénik kötési stílusainak gyakoriságát kellett sorrendbe rakni, és a plusz10-zel is el lehetett érni nagyobb szerencse nélkül, némi ügyességgel akár 5-6 pontot.

Az már másik kérdés, hogy jó ötlet-e, hogy nagyjából szimplán szerencsével dől el ennek a JOKER-hez köthető jó sok pontnak a sorsa. Elképzelhető, hogy akinek bejött, aszerint ez a legjobb dolog, és szerinte legyen minden fordulóban, akinek meg nem, az még életében nem látott ekkora hülyeséget. Én még életemben nem láttam ekkora hülyeséget.

Importkirályok

A JOKER-életérzés miatt azért ne felejtsük el, hogy közben fel kellett ismerni a Monopolyt, egyszerre kellett tudni a Luther Mártonhoz köthető legfontosabb évszámot és II. Lajos uralkodási idejét, illetve a plusz10 előtt még arra is rá kellett jönni, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználásának második legnagyobb része importból származik. Ez utóbbi kérdés, ha nem is érte utol a Lista legsötétebb pillanatait, de mindenképpen igyekezett, és ez vélhetően fájdalmas perceket okozott sokaknak a megoldások napvilágra kerülésekor.

__ram

A lényeg, hogy jokerestűl, furulyástúl, importáramostúl végül is ezúttal is kerek volt az élmény, és bár biztosan sokan verték volna szívesen a cipőjükkel az asztalt, mások a Wright fivérekkel és Roland Garrosszal a fellegekben érezhették magukat.