Fake news

2018-11-14 16:14:54, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Lelkes elemzés a 7. Fordulóról játékosszemmel.

Azért ott még nem tartunk, hogy Beyoncéhoz hasonlóan a QuizNight is azt tehessen, amit akar, de ha így folytatják, talán megbocsátunk néhány évadeleji stiklit. Jóleső kvíz volt ez, ment az Egri Bikavér a rosé kacsamell mellé.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

RR

Tikkadt szöcskenyájak

Nagyon várom, hogy végre majd autót lehessen nyerni a kvízen, és nem csak egy üveg vodkát (mondjuk, mert a Rolls-Royce szponzorálja), mert őszintén kíváncsi vagyok, hogy akkor mi lesz a felhívás arra, hogy ne csalj. De ez az idő a 10. bajnokság 7. fordulójában egyelőre nem jött el, így néhány bűntudatosan elfogyasztható feles reményében guglizhatták ki a csalók a János vitéz első néhány versszakát, hogy kiderüljön, a Toldi bizony nyáron játszódik, hiszen tüzesen süt le a nyári nap sugára, ugye.

mobilozas

Lucifer is szingli volt

A múltkori kvíznél óvatosan sérelmeztem, hogy ez a bevezető öt kérdés bár általában élvezetes, túl egyszerű szokott lenni, így ezúttal megbüntettek azzal, hogy belekeverték Az ember tragédiáját, amire, lássuk be, egy kicsit akkor is nehéz emlékezni, ha előző nap olvasta valaki, hát még ha soha. Csavarva a klasszikus kérdésen, ami Ádámmal hasonló, ezúttal Luciferről kellett kitalálni, hogy kocsmárosként nem szerepelt a műben, de például miniszterként igen, ami Madách világlátásához adhat némi támpontot. Kifejezetten szép feladat volt rájönni arra is, hogy a Szinglik napja 11.11, bár nehéznek talán ez nem volt nevezhető. Más kérdés, hogy érdekel-e valakit a helyes megfejtők és az akciós egyszemélyes matracokat árulókon kívül.

videotelefon

Idén először szerepelt kvízben az egész kedvelhető Idővonal, ahol öt kérdés erejéig a popzene, a komolyzene, a történelem, a képregényfilmek és a találmányok tudorai érezhették úgy, eljött az ő idejük, legalábbis a megoldások napvilágra kerüléséig. Azért arra, hogy videótelefon előbb volt, mint atombomba, csak az emberiséget még mindig optimistán szemlélők számíthattak vagy azok, akik sejtették, hogy ez lesz a poén a kérdésben.

Megint kacsa

A Kacspolatkör kacsapolitikai üzenetet hordozott, ugyanis udvarias mosolygással bemutatott a Pink Ribbon forduló kacsás kérdését felhánytorgató kemény szavú kritikusoknak. Erről annyit, hogy mérsékelt izgalommal várjuk a csörte folytatását, és köszönjük a könnyű kérdéseket! Talán Ibsen és a Vadkacsa babaháza vagy a rosé kacsamell nem volt mindenkinek elsőre egyértelmű, de később remélem, minden a helyére került.

kacspolat

Ti küldtök be ilyen kérdéseket

A mi kérdezzük részben szerencsére megint volt piálós fun fact, és aki nem jött rá, hogy orosz tudós volt az, aki a vodkáról írt doktori disszertációt vagy eszébe jutott más orosz tudós, mint Mengyelejev, az vagy szégyellje magát vagy ne! Kevésbé volt fun, de mindenképpen fact, hogy az Egri Bikavér gyakorlatilag Kékfrankos, bár ezzel az otromba általánosítással vélhetően minden rendes sommelier vitatkozna.

Dayton madártávlatból

A jól látó játékosoknak kifejezetten kellemes szórakozás lehetett a Villámkérdés kör, ahol városokat kellett felismerni madártávlatból, és megint nem lehetett rájuk fél pontot kapni, ami nagyon szigorú tendencia, de ennél valahogy fura is lett volna, ha lehet. Volt, ami egyszerű volt, volt, ami kicsit nehezebb, összességében némi képzelőerővel és építész illetve földrajzi tudással talán az összes kikövetkeztethető volt. És még az is kiderült, hogy Velencében valószínűleg nagyon drága az építési telek.

Velence

A Kiremire megoldása ezúttal egy (valamennyire) évfordulós témaválasztással Bosznia-Hercegovina volt. Ha valaki nem jött rá, hogy jelenlegi államformája a Daytoni békeszerződésnek köszönhető, vagy hogy ugyanúgy a 129. a világ országai között népességben, mint területben, kénytelen volt négy pontért tovább próbálkozni.

Az Oscar-díj és Schwarzenegger

A Lista egy merész húzással most nem a statisztikusoknak, hanem a filmrajongóknak kedvezett, és még ha nem is volt túl könnyű, azért feltételezhető, hogy többeknek elnyerte a tetszését a színészek Oscar-díjak száma alapján történő sorba rendezése, mint a termésátlagszámítás.

Hogy a Kis hercegnek miért van óegyiptomira fordított változata, azt ne firtassuk. Nyilván szükség volt rá meg erre a kérdésre is. A lényeg, hogy miután közös nevezőre hoztuk a Schwarzenegger-univerzumot a világegyetemmel, kaptunk egy jól összerakott, évfordulós metszetes kérdést, ahol a középpontba az Osztrák-Magyar Monarchia került. Szerencsére ennél az is labdába rúghatott, aki nem tavaly tanulta az I. Világháborút, és csak tudásmorzsák álltak rendelkezésére.

Arnold

Kölni bazilika

A plusz10 hozta a kötelezőt, és bár fenn lehetne akadni azon, hogy a kölni dóm nem dóm, vagy hogy ha a Szent Péter Bazilika dóm, akkor lehet, hogy van magasabb dóm is, de ha nem ez nullázott, inkább hagyjuk is, mert már úgyis mindegy.

Három pontért elég biztosan be lehetett vállalni (már ha valakinek eszébe jutott), hogy a jelnyelv az egyetlen nyelv, ami nem nemzetiséghez kapcsolódik. Némi kockázat volt persze, hogy egyáltalán nyelvnek számít-e vagy van-e valami más csavar a kérdésben, de talán így is az átlagosnál több sikeres három pontos kérdés született, mint egyébként.

De ha mégsem így van, akkor is egy élvezhető kvízen vagyunk túl, és bár úgy tűnik, nem születtek olyan magas pontszámok, mint múltkor, sokan teljesítettek 45 pont felett, ami azért azt jelzi, hogy nem volt indokolatlanul nehéz sem. A képrejtvényről meg direkt nem írtam.