Felkerült a pont a j-re?

2018-10-10 09:43:36, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Zaklatott elemzés a 3. Fordulóról játékosszemmel.

Lement a harmadik forduló is. Voltak benne tök jó pillanatok, és ha egyszerre mindannyian megpróbálunk ezekre koncentrálni, talán feledtethetik a nehezebbeket. Például azt, hogy ezúttal egy darab alkoholos funfacttel sem lettünk gazdagabbak, és még kénytelenek voltunk azt is megtanulni, hogy a KSH szerint a dinnye nem gyümölcs. Zöldség.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

dinnye

Csehszlovák önirónia

Egy fájdalmas (önironikus?) utalással kezdődött a kvíz: ha valakinek egy hét alatt sikerült feldolgoznia a múlt heti híres kacsa kérdés okozta traumákat, annak még gyorsan az elején felszakították a frissen behegedt sebet egy alattomos álkérdéssel. Ha ezen sikerült idegösszeomlás nélkül túllépni, akkor következhettek a valódi kérdések, és a bevezető öt teljesen jól meg is alapozta egy jó kvíz hangulatát.

boritokep

Talán egyik sem volt kifejezetten könnyű, de mindegyiknél volt esély arra, hogy ha valaki nem puskázott az asztal alatt a Britannica Hungarica lexikonokból, akkor is ki tudja találni a helyes válaszokat. Persze bárkit érhettek meglepetések. Például ha alaposan végiggondolva a József Attila Altató című verséből készült folyamatábrát arra jutottál, hogy a kérdőjelek helyére a ’busz is pihen’ kerül, vagy ha Csehország legrövidebb határában nem is voltál biztos, csak abban, hogy Szlovákiával van a leghosszabb határa.

Superman, Batman és Twist Olivér

Sokkal nehezebb volt viszont ezúttal egyértelműen elégedettnek lenni a metszetes kérdések által okozott élménnyel, mert bár egyáltalán nem volt lehetetlen rájönni a megoldásokra, azért némelyiknél érdemes volt belehelyezkedni a kérdés alkotójának a fejébe is. Például hogy mégis pontosan mi lehet a közös Tapsi Hapsiban és a Pindúr pandúrokban azon kívül, hogy mind a kettő rajzfilm. Ja, hogy pont az, hogy mind a kettő rajzfilm. Talán. És Superman és Batman vajon milyen közös tulajdonsággal bír? DC? Képregény? Képregényfilm? Az utóbbi megoldásában persze segített a metszet az angolokkal: Twist Olivér, már ha valaki rájött, hogy az nem Nemecsek Ernő a Pál utcai fiúk olasz feldolgozásából. Az ilyen apróságoktól eltekintve a Metszet továbbra is jó szórakozás, szóval legyen még!

twist

Végre anagrammák?

A kapcsolatkörben visszatértek ugyan az anagrammák, de azért többnyire ez olyan lehetett az anagramma-függőknek, mint amikor igazi kiskutya helyett elemes játékkiskutyát kapsz karácsonyra: nem sokáig őszinte a mosolyod. Mert azért aki nem jött rá maximum tizenöt másodperc alatt arra, hogy a karima, az valószínűleg Marika lesz, az nem is érdemel ennél bonyolultabb kérdéseket. És lehet jönni a teahordóval, de akkor is ott van Ankara, ami igazából sértés egy profi anagrammásnak.

theodora

A Ti kérdezitek rész ezúttal nem tartogatott kellemetlen meglepetéseket, valószínűleg mindenki összeszedte magát a múltkori után, és tényekkel jól alátámasztott, releváns és akár kikövetkeztethető kérdéseket küldött be, így a quizmestereknek nem volt más dolguk, mint válogatni a számtalan lehetőségből. Azért durva lett volna, ha Joseph Blatter, az előző FIFA-elnök Donald Trump szőlejében kapálgatott volna, de sajnos nem ez volt az igazság. Dennis Rodman viszont kosárlabdadiplomata, ez nagyon jó.

A villámkérdések jó ötlet volt. Makro fotók alapján felismerni a Taj Mahalt nem is olyan nehéz, de egy cigaretta végét már sokkal nehezebb, Tompos Kátyát meg valószínűleg sokunknak lehetetlen lenne, ha nem válna egyre nyilvánvalóbbá, hogy valaki a QuizNightnál hatalmas rajongója, ezért ha bárhol nőre kérdeznek rá, őt kell írni, ha nem tudod a választ. 50% esélyed tuti lesz.

Pontok és almák

Az égő libát és a fura eozinokat kerülgetve elcsordogáltunk tehát a 2. fordulóig, de ott szinte egy mozdulattal két atombombát dobtak a gyanútlan játékosokra. Az egyik a Kiremiregondoltunk, a másik a Lista. Előbbire az volt a megoldás, hogy ’A pont az i-n’. Ennél többet talán nem is kéne elmondani arról, milyen nehezen megfejthető is volt ez, de azért még két dolog: ha valaki véletlenül tudta, mi volt az a titulus a tipográfiában, akár erre is gondolhatott: ~, illetve egy kicsit összezavaró lehetett, hogy ez a bizonyos pont két betűn is megtalálható (j). Nem volt könnyű feltenni a pontot az i-re. (Bocs.) 3 pontért azért sokaknak meglehetett, így mivel nehéz volt, talán nem ezen múlott senki győzelme. 

alma

A Listában a Magyarországon legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsöket kellett felsorolni. Nehézséget okozhatott például, hogy a KSH mit tart gyümölcsnek, és hogyan csoportosítja őket (például a görögdinnye az ő nyilvántartásuk szerint nem is gyümölcs). De még ha valaki a KSH zöldségtermesztési alosztályán dolgozik, akkor is azért nehéz volt valódi tudásból összerakni azt, hogy szilvából 47 ezer tonnát, őszibarackból viszont csak 40 ezer tonnát szüreteltek. Vagyis tippelni kellett és így ennek az öt pontnak a nagy része erősen múlott a szerencsén. Abba ne is menjünk bele, hogy az első helyezett alma hányféleképpen lenne csoportosítható. 

Reménykeltő végjáték

Túléltük. Utána néhány szinte rutinból megoldható kérdés után még ki kellett találni, hogy Einstein vagy Audrey Hepburn született-e Belgiumban, mert azért hogy Hugh Grant, bár elég öreg, de angol, azt talán mindenki sejtette. A Plusz10 pedig néhány meglepő, de némi tudással és egy kis szerencsével akár kikövetkeztethető tényre kérdezett rá, de ez csak részben és valószínűleg nem mindenkinél tudta feledtetni a traumát, amit a Lista és a Kiremire okozott. Kíváncsian várjuk, mi lesz legközelebb.