Hasselhoff, Ferguson és a piálós fun factek

2018-10-02 14:12:25, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Zavarodott elemzés a Pink Ribbon fordulóról játékosszemmel.

A lelkesítő első forduló után szükségszerűen következett a több szempontból jóval ellentmondásosabb és nehezebb második forduló. Mert ahogy minden játékos után quizmester jön, minden hullámhegy után szükségszerűen jön a hullámvölgy vagy legalábbis kisebb vízállás. De nem baj, mert néha az teszi teljessé az élményt, ha tényleg van, amin jogosan fel lehet háborodni. Kacsa.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

kacsa_min

Analógia az analógiára

Ezúttal nem voltak képrejtvények, és perverz módon hiányoztak, pedig a helyükre kerülő Analógia kifejezetten kellemes agytorna volt, és ha valaki tudta, hogy hívták az előző ENSZ-főtitkárt, még sikerélménnyel is zárhatta. A képrejtvények szelleme azért persze kísértett az eVANGELIStáknál, de üsse kő, túl sok görög zeneszerzőt úgyse ismer az átlag kvízjátékos. (Ami persze hiba, itt lehet tájékozódni: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_composers.) Szóval remek lenne, ha a QuizNightnak nem olyan lenne az Analógia, mint Budának a kutyavásár. (Ennek az analógiának a forrása a QuizNight.hu Facebook kommentje).

Anal__gia

Az Analógiák előtti kérdések nem voltak rosszak, szerencsére ezúttal sem maradtunk piálós fun fact nélkül, és a vita, hogy nyalókával vagy szappanbuborékfújóval a szájban lehetetlenebb részegen üvöltözni, remélhetőleg egyszer és mindenkorra eldőlt. Kaptunk egy klasszikus logikai feladatot is, amiben persze a quizmesterek mondtak igazat és a játékosok hazudtak, de ezt ne is feszegessük most inkább.

Kacsaélet

A Kapcsolatkör igazán tradicionális volt, és bár nyilván lehettek benne kisebb bukkanók, valószínűleg előbb-utóbb azért mindenki rájött, hogy Alex Ferguson nem volt méregkeverő vagy kígyófajta, Arzén Wenger viszont annál inkább.

arzen_wenger

Ami azonban utána jött, az a legháklisabb offline Facebook-marketinges álmát is megvalósította. „Hány sárga kacsa van elrejtve a QuizNight.hu facebook oldalának borítóképén?” Világos, hogy ezt mi, vagyis a játékosok küldtük be, de felmerül a kérdés, hogy ha nem az a cél, hogy mindenki nagyítóval vizsgálja át a quiznightos Facebook-oldalt, akkor mennyire kevés kérdés érkezhetett, hogy ez (az egyébként bizonyos szempontból nézve vicces) kérdés bekerülhetett. 

David Hasselhoffos kérdés viszont nagyon kellett már, szóval ilyen szempontból örülhettünk a Ti kérdezitek résznek is.

Vissza a jövőbe

A Villámkérdések ezúttal divatrajongó játékostársainknak kedveztek, bár biztos volt, aki csalódottan vette tudomásul, hogy hiába visel minden kvízen Louboutin cipőt, Marty McFly lábbelijét mégsem ismerte fel. (Egyébként az előző kvízen volt a sapkája, érdemes ránézni a következőig a kabátjára.)

Aki azt hitte, hogy Abraham Lincoln találta fel a villámhárítót, ezúttal jól járt. Aki viszont tudta, hogy a kongresszusi ülések szünetében passzióból hajókiemelő szerkezetet tervezett, megérdemelte az 5 pontot. Aki pedig tisztában volt vele, hogy birkózott, hatot érdemelne, de csak 4-et kapott. A Listánál előnyben volt az a csapat, ahol nem ült Molnár, Varga vagy Kiss nevű versenyző, akinek be kellett írni a nevét első helyre, már ha nem volt képben a KSH adataival a leggyakoribb magyar vezetéknevekről. Ha most nem jött el A Lista teljes kinullázása, majd legközelebb el fog. Vagy azután.

Claddagh és Coelho

Ha a kacsakérdés nem volt elég, jött Claddagh gyűrű, ahol a hűség, szeretet, barátság gyönyörű hármasát kellett betippelni, és véletlenül sem volt jó válasz még egy pontos Paulo Coelho idézet sem. De az Analógiákhoz hasonlóan kellemes agytornának bizonyolú halmazos kérdésben az irodalombarátok végre magukhoz ragadhatták a kezdeményezést, hogy aztán a ’Rozsban a fogó’ címnél pillanatnyi súlyos csend után a ’Ja, a Zabhegyező!’ felkiáltással csiszolják tökéletesre ezt az öt választ. (Egyébként volt már erről kérdés valamikor. –  Ezt csak azért, hogy bizonyítsam, nem múlt héten kezdtem a quiznightolást.)

halmaz

Itt már mindenki Arany János

A Plusz10 tele volt könnyen kitalálható válaszokkal, amivel persze az a probléma, hogy ugyanilyen könnyen egy ’Az MTA tagjai másolták Arany János verseit’ vagy ’Az Amazonas Mexikóban ered, ez a trükk a kérdésben’ válasszal nullázni sem volt túl nehéz.

Összességében úgy tűnik, ezúttal (valószínűleg a Plusz10, a Lista és a Kiremire miatt) általánosan kevesebb pont született, mint az előző fordulóban, így emiatt és a néhány visszásabb kérdés okán, könnyebb volt elégedetlenül menni haza, de az élet bizony nem mindig Baywatch. Rákoczi Ferencnek sem lehetett könnyű elfogadni, hogy nem szerepelhetett A három testőrben.