Hófehérke és a hét pulque

2019-03-07 10:31:46, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 17. Fordulóról játékosszemmel.

Pulque helyett egyelőre valószínűleg főleg sör fogy a kvízeken, pedig a mexikói ital állítólag békén hagyja az elmét, csak a testedet nem tudod tőle irányítani, arra meg itt semmi szükség. A nőnapi ajándékok anagrammák voltak meg a képrejtvény hiánya, a Listának ezúttal pedig végre elsősorban a biológusok örülhettek.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

motion_3199442_1280

Mexikó-Uruguay 1:1

A mexikói pulque mibenlétéről faggattak minket kezdésnek, és lehet, hogy ez az esti éhségnek tudható be, de előttem a szó hallatán egyértelműen valami csípős babos marhával töltött kenyérféle jelent meg, és ezt még a megoldásnak sem sikerült maradéktalanul kitörölnie belőlem. Pedig a pulque állítólag növényi eredetű tejszerű ital, és abból is elég különös fajta. Egyes beszámolók szerint órákig ihatod, és nem érzel tőle semmit, csak ha felállsz, rájössz, hogy a lábaid nem működnek.

De ha ez nem lett volna elég, volt marihuánás kérdés is, ahol kiderült, hogy csak Kanadában és Uruguayban legális minden tekintetben. Ráadásul utóbbi volt az első modern ország, amelyik erre az útra lépett 2013 decemberében, annak ellenére, hogy a felmérések szerint a lakosság többsége nem támogatta ezt. Az elnök nyilván bízott benne, hogy majd elfelejtik.

Izgi-Karinges Eszter?

Voltak megint anagrammák, most (feltételezhetően) Nőnap alkalmából gyötörhettük kicsit magunkat azon, hogy például az ’Agg erre iszik szinte’ vajon ki lehet. Az biztos, hogy Eszter, de mi a vezetékneve?

medence

Kovács Lőrinc

Úgy tűnik, a Kapcsolatkör hetek óta tartó viszonylagos nehézségét a kvíz készítői ezúttal egy sajátságos feleletválasztós módszerrel akarták ellensúlyozni. Azonban így meg már talán kicsit túl könnyű feladat volt válaszolni ezekre a kérdésekre, ha tudtad, mi a kapcsolat. Valljuk be, rájönni, hogy a vezetéknevek közül a Kovácsnak, a balesetet okozó tényezők közül pedig a medencének van köze a csonthoz, nem volt valami nehéz. Nem kellett hozzá tudni, hogy a 3. legelterjedtebb olasz vezetéknév mit jelent. Nem igazán tetszett ez a típusú könnyítés, de aki a 15-16. kérdés után jött rá a kapcsolatra, annak talán nagyobb játékélményt okozott.

Kilencvenes évek

Képrejtvény ezúttal nem volt, helyette elsőként egy Himnusz-CsontVÁRy szóviccszerű összekapcsolódással kellett beérnünk, de ez se volt rossz pótlék. Másodikként pedig már a mi kérdezzük részben a fakutyára kellett rájönni többek között az alapján a meghatározás alapján, hogy ez a szóösszetétel hasonlít az Üvegtigrishez. Miért, mi legyen? Fapuma?

Rachel és Chandler vagy Jennifer és Matthew valóban népszerűsítették a Windows 95-t. Nagyon 90-es évek, és persze van némi Jóbarátok-érzete a dolognak, de elég nehéz viccesnek lenni úgy, hogy közben muszáj bemutatni egy oprendszert. ) ”It’s either the help menu or 911.” (Vagy a súgó vagy a 112.) „Where’s the button, that instantly kills anybody that calls me honey?” (Hol az a gomb, ami azonnal megöl bárkit, aki ’szívemnek’ hív? És így tovább.

McHering menü ajándék quinoával

Ha a méhhé és a méhvé is jó, akkor miért nem érződik helyesnek az, hogy eunuchval vagy hogy bélbolyhval? A magyar nyelv csodálatos rejtelmei. A quinoa viszont állítólag nagyon egészséges, próbáljátok ki!

quinoa

Múltkor azt írtam, gyilkos volt a Villámkérdések kör, és bár ezúttal vélhetően magasabb pontszámok születtek, azért megint jó pár pont múlt a szerencsén. Ne mondja nekem senki, hogy ő biztosan tudta, hogy senki nem perelte be a McDonaldsot a Happy Meal menüs depressziója miatt, vagy hogy vannak heringek, akik fingással kommunikálnak.

Marx is nagyrészt víz volt

Ezúttal a Kiremirének nem volt köze a QuizNighthoz, pedig valószínűleg sokan örültek volna, ha ez egyszerűsít a dolgukon. Mindenestre sikerült úgy bemutatni Marxot, hogy a kommunizmus egyszer sem szerepel a meghatározásokban, de a ’szent’ szó és a vallás például annál inkább.

Marx

A Lista egyre jobb, ami nem azt jelenti, hogy egyre több belőle a pont (bár talán az is igaz) de a kezdeti nehézségek után vagy megszoktuk, vagy a KSH adatok üdvös hiánya miatt végre valamennyire a tippelgetés mellett a tudásunkat is megmozgatja. Ezúttal az emberi testben fellelhető elemeket kellett előfordulási sorrendbe rakni, és ha valaki nem keveri a káliumot és a kalciumot, talán sikert is aratott. Az Ötödik elem ezek szerint az utóbbi.

5_elem

A 24-2D kérdések

Kicsit meglepő lenne, hogy az NFL-ben már az 1920-as években bevezették a sisakot, míg a Forma-1-ben csak később, de ha számításba vesszük, hogy utóbbi sorozat csak 1946 óta létezik, minden értelmet nyer. Az NFL-es sisakok egyébként eredetileg inkább úszósapkákra hasonlítottak, de itt van egy rövid áttekintés, ha valaki kicsit bővítené a tudását a kérdésben.

Metszetes kérdés volt a párosítós részben, de ezúttal megizzasztottak minket egy kis középiskolás matekkal, pedig sokszor még a metszetek értelmének meghatározása is kihívást jelent, nem hogy elhelyezni a tizenhatos számrendszerbeli 31-et bennük. 

matek

Az ördög musicalje

A plusz10-ben ezúttal kifejezetten érdekes kérdések kerültek. Alan Turing almába harapós, Hófehérkés öngyilkossága például sok mindenkit megihletett, valaki ki is találta, hogy az ő tiszteletére tervezték az Apple-logót, de erre a feltételezésre Steve Jobs csak annyit mondott, hogy „Istenem, bár úgy lett volna!”. A tritónusz, az ördög hangköze, diabolus in musica pedig nem is olyan vészes, a West Side Story tele van vele.

Úgy tűnik inkább érdekesek voltak ezek a kérdések, mint megválaszolhatóak, mert ezúttal nem született 50 pont feletti eredmény, illetve a jelvény nélküli toplista top három csapata (BácsQuiz Nyereményitaldiszkont, Antarktiszi Vakolók, Gépnarancs) sem változott. Nem nehéz persze bekerülni oda, csak érdemes minden fordulóban 50-55 pont körüli eredményt elérni, és még bármi megtörténhet.