Joker-póker

2018-12-05 16:45:42, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Parazitás elemzés a 10. Fordulóról játékosszemmel.

A második Jokeres forduló is lement, és most már talán le is lehet vonni a tanulságot, hogy nem egészen váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de legalább növeli a Mikulásos pontátlagot. A szokásosnál több sör volt most a kvízen és csak két képrejtvény, így minden adott volt, hogy jól érezzük magunkat.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

person_flower_red_colorful_toy_clown_905859_pxhere.com

Duplázni jó

A Joker jó játékelem lehetne. Előre duplázni valamelyik blokkot alapvetően izgalmas ötletnek hangzik, de ilyen formán mégsem az. Elsősorban azért mert bár látszólag ez egy érdekes döntéshelyzet, valójában teljesen egyértelmű, hogy akkor jár a csapat a legjobban, ha a Kiremirét duplázza. Annak ellenére, hogy a plusz10-zel akár kétszer annyi pontot is lehetne szerezni.

A Lista természetesen akkora lutri maximum 5 pontért, hogy senki nem fogja választani. A plusz10-zel már lehet kísérletezni, és van rá egy minimális esély, hogy be is jön, de lássuk be, a legügyesebb csapatok sem igazán számíthatnak arra, hogy legalább három kérdésre jól tudnak válaszolni az ötből. Pedig csak így lehetne 6 pontot szerezni, ami több, mint a Kiremire maximuma. A valószínűbb eset egyértelműen az, hogy három-négy pont jön ki ebből a blokkból, ami viszont a Kiremirével sokkal biztosabban megszerezhető, és akkor még nem is volt szó arról, hogy plusz10-zel bárki bármikor könnyedén nullázhat.

Ajándékpontok

A szándékosan izgalmasabbá tett játékot kedvelőkön és a (túl) magabiztosakon kívül tehát valószínűleg (szinte) mindenki a Kiremirét választotta duplázásra. Így pedig, bár valószínűleg egyelőre azért még sokan gondolkodtak a döntés előtt, a Joker egyszerűen egy duplapontos Kiremiréve alakul, és ezért tulajdonképpen nem egy játékelem, hanem néhány ajándékpont, amiből a Kiremirét előbb kitalálóknak több jár.

Lehet persze vitatkozni azzal, hogy ez baj-e, de egyértelműnek tűnik, hogy a Jokernek eredendően nem ez volt a célja, hanem hogy új színt hozzon a kvízbe. Ez a fentiek miatt egyelőre nem nagyon sikerül, és ezen az sem sokat változtat, hogy ezúttal kiderültek előre a megduplázható kérdések témakörei. Az igazi megoldás talán az lenne, ha már a kérdések után, de még a megoldások előtt lehetne kiválasztani a duplázandó blokkot, de ez persze a Kiremire sajátosságai miatt lehetetlen, így egyelőre valószínűleg marad a Joker néhány ajándékpont a Mikulástól, különösebb játékélmény nélkül.

Philadelphia

Philadelphia, JO

Ha valaki ezúttal a valószínűségek ellenére mégis a plusz10-et duplázta (volna), vélhetően legközelebb már nem azt fogja választani. Ugyan az (a)eolhárfa megszólaltatója és a Holdhoz legjobban hasonlító ország tudható vagy kitalálható volt, de aki több, mint egyet eltalált a maradék három kérdésből (Filadelfia, Krími-híd, Hedy Lamarr), és nem nullázott semmivel, az nemcsak duplapontot, hanem minden tiszteletet megérdemel. Ehhez képest öt pontért eltalálni, hogy a Lexiko melyik játék, lássuk be, akkora kihívás volt, mint Scrabble-t nyerni egy macska ellen.

Rutinkérdések, rutinválaszok

Az első forduló nem volt természetesen a plusz10-hez hasonló nehézségű, rutinos quiznightereknek nem jelenthetett problémát például kitalálni, hogy a NORAD a Mikulás útvonalát figyeli. Elképzelhető volna még, hogy Mikulássapkában repülnek a pilóták, de az azért nem annyira látványos, mivel nem látszik. Ugyanígy a rutinos kvízesek voltak előnyben a világ tíz legnagyobb nézőtéri kapacitással rendelkező létesítményénél. Mi más lehetett volna a válasz?

aut__s_sport

A színészeket kitalálni a filmjeikről szóló rajzok alapján nem jelentett nagy kihívást, de legalább aranyos volt. Ami bizonyos értelemben a Kapcsolatkörre is igaz, ahol erősen érződött már az év végének közeledte, főleg a megoldásoknál. Durvul a helyzet, ha a békáról már csak az jut valaki eszébe, hogy recefice, bummbummbumm. A képrejtvények pedig valószínűleg lassan csak olyan logókból fognak állni, amik betűket ábrázolnak, aztán a logók is elmaradnak, hogy végül létrejöjjön az írás.

egyiptomi

Iskolasör akció

A csavaros matek(?)feladat ezúttal a mi kérdezzük részbe került be és okozott nehezen gyógyuló nehézségeket sokaknak, főleg azért, mert utána rögtön megint hasonló típusú gondolkodásra volt szükség a 22. kérdés házigazdáival, Katával és Andorral. És ha még ez sem lett volna elég, az általános iskolák alsós becsapós feladattípus-slágere volt az első forduló lezárása. 

nagyapa

A Villámkérdések annak ellenére, hogy (X) volt, valószínűleg sokak tetszését elnyerte, főleg azokét, akik szerint Skócia egy ország, a Snow pedig egy sör. Mindkettőre létezik példa. Amúgy korrekten volt összerakva, és reméljük, a szponzor is elégedetten csettintve ajánlotta fel a következő alkalmat.

Metszet Mikulás nélkül

Bár a Lista relevanciájára ezúttal nem lehetett panasz, hiszen nem árt képben lenni a valuták értékével, valószínűleg mégsem aratott osztatlan sikert, noha a sok-sok értékes tudás mellett még egy-két pontot is lehetett vele szerezni.

valuta

A plusz10 előtt megint volt metszetes kérdés, most az ünnepekről, és még azt is megtudhattuk, hogy Magyarországon az autónk rendszáma lehet, hogy sosem lesz QUIZ-01. A rozsdás harsona és a csirkesaláta pedig valószínűleg évszázadok óta várnak arra, hogy közös kvízkérdésben szerepeljenek.

Meglepő módon kb. 4-5 ponttal születtek magasabb pontszámok, mint a nem Kiremire-duplázó fordulókban, pedig ezúttal akár 65 pontot is lehetett volna szerezni, de ez egyelőre várat magára. A forduló legnagyobb rejtélye azonban az, hogy vajon kinek és miért jutott eszébe a Mikulásról a Tíz csapás?