Lista, te népnevelő

2018-11-21 16:01:23, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Belenyugvó elemzés a 8. Fordulóról játékosszemmel

Visszatért a Lista az őrült tippelgetés világába, úgyhogy a híres magyar alkalmazkodóképesség jegyében most már muszáj meglátni ebben is a pozitív tényezőket. Emellett verset is írtak nekünk, és kiderült végre, hogy mi eszik gaviált, ha kap.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

800px_Two_pints_beer_main

Általános műveltség

Egy kocsmakvíz közönsége talán nem tekinthető reprezentatív mintának a magyar alkoholfogyasztási szokásokkal kapcsolatban. Kétségtelen hogy valószínűleg sokan voltunk, akik meglepődtek azon, hogy a ’Szeszes italok és dohányáruk’ (illetve a ’Vendéglátás’) nem került be az öt legtöbb kiadással járó magyarországi fogyasztási cikk közé. (Az, hogy a ’Kultúra, szórakozás’ viszont igen, az már szinte sci-fi kategória.) 

fogyasztas

Tehát az eheti Listával kapcsolatban megint felmerült az a szokásos probléma, hogy átlagos tudásból nem lehetett hibátlanra megoldani. A kezdetektől egyértelmű ugyanis, hogy a KSH vagy akár a CIA World Factbook adataira támaszkodó hasonló kvízkérdések általában csak a szerencsések számára hoznak több, mint két pontot. Ez nyilvánvalóan egy zavaró tényező. De felmerül a kérdés, hogy mindig fontos-e, hogy egy kvízkérdésre „tudható” legyen a válasz.

Tegyük fel, hogy a QuizNight kérdései az általános műveltséget célozzák. Belefér ebbe ez a Lista illetve az eddigi Listák nagy része? Általános műveltségnek tekinthető például az, hogy milyenek egy átlagos magyar fogyasztási szokásai? A válasz természetesen egy határozott nem tudom, de a felvetés messzire vezet.

Miért tekinthetőek kevésbé általános műveltségnek ezek a típusú kérdések, mint az, hogy melyik királyunk viselt kalapot Petőfi Sándor születésnapi mulatságán? Miért baj, hogy egy kvíz közben a magyar társadalom jelenlegi állapotáról zajlanak viták, és nem mondjuk a legújabb Alfa Romeo sárhányójáról? Miért baj, hogy van olyan kérdés, ami nem sikerélményt, hanem egy új nézőpontot ad? Azért, mert a végén 5 pontból csak kettőt kapunk meg?

A rossz megoldás öröme 

Persze egyértelmű, hogy mindannyian szeretjük azt, ha egy jól felépített gondolatmenetet jó megoldás koronáz. Egyértelmű az is, hogy a Listát ezért ilyen formán pedig sokan utáljuk. Ha azonban a legtöbb kérdés nem a Listához hasonlóan bizonytalan végkimenetelű és beletartozik a mindenki által elfogadott általános műveltségbe, lehet, hogy megtűrhető, sőt kifejezetten élvezhető néhány ilyen típusú kérdés is, amire nehéz jól válaszolni, de gondolatokat ébreszt és érdeklődést vált ki olyan témákban, amikkel sokan egyébként nem foglalkoznánk. Népnevelés a javából.

A Harvard és a kétismeretlenes egyenlet

Ilyen szempontból sem lehet védeni viszont a kvíz első kérdését, ami arra a közérdekű információra világított rá, hogy az órák a Harvardon 7 perccel később kezdődnek a meghirdetettnél. Ez a klasszikus who cares kategóriába esik, hacsak valaki nem ott készül általános műveltségből doktorálni.

S__s__

Az viszont már érdekesebb kérdés, hogy a sárkányok vajon miért pont október végén tartanak királykisasszony-elrablásügyi megbeszélést, illetve miért nem akkor szerepelt ez kérdés, amikor aktuális volt. Egyébként ez egy kétismeretlenes egyenlet, és sokunk szerencséjére nem másodfokú.

Kereskedelem-e?

Az anagrammák egy kellemetlen meglepetessel szerepeltek, mert a rutinosabbak valószínűleg gond nélkül kereskedelemnek fordították az esdekel remeke feladványt, ami, lássuk be, elég alattomos volt és olyan alapos ellenőrzést követelt meg, amire az anagrammáknál többnyire nincs szükség.

Vajon mostjó?

Azt nem tudom, mi lehetett a logikai kapcsolat a Kapcsolatkör válaszai között, de tény, hogy egy igen különleges vers jött ki belőlük, ami így hangzik:

Ballonposztó,
Zsargonfosztó,
Pannon borsó,
Gallon Volvo,
Marson.

A címe valószínűleg ’A magyar magándetektív földet művel a Marson’, de a költőnek talán érdemes más területeken is kipróbálnia magát, például egy multi beszerző munkatársaként. Ettől függetlenül legalább a Kapcsolat kör kérdései nem jelenthettek gondot azoknak, akik rájöttek, hogy ezek bizony rímek.

Rubik Ernő miért nem volt?

Miután elképzeltük, hogy 17 liter hashajtó segítségével kiszednek egy pénztárcát a pécsi állatkert vízilovából, jöhettek is a villámkérdések Rubik kockákon szereplő hírességei. Ez igen váratlan hasonlóságok felfedezésére adott alkalmat például Hofi Géza és Nicolas Sarkozy vagy Justin Bieber és Britney Spears arcberendezése között. Hétfőn még persze annyira nem örültünk ennek a frissen szerzett tudásnak, de utólag nagyon tanulságos.

justin_bieber

Z, a hangya

A Kiremire megoldása egy betű volt, ami egy Oscar-díjas film címe is, így annak is volt nagyjából 4% esélye eltalálni elsőre, aki azt sem tudja, mi fán terem a zöngés réshang. Azt őszintén kétlem, hogy bárki 3 pontnál kevesebbet szerzett volna ezzel, mert aki nem tudja, hogy milyen betűt rajzol a köpenyes, álarcos igazságosztó például Garcia őrmester hasára, az nem volt gyerek soha. Legalábbis biztosan nem Dél-Amerikában vagy a kilencvenes években.

Enyhén becsapós volt ezúttal a párosítós rész is, mert bár az elég egyértelmű, hogy az oroszlán csak akkor fanyalodik rá a hangyára, ha nagyon fáradt, de hogy a tigris-jaguár-anakonda-gaviál négyesből kinek van lehetősége kit megenni, azt csak az igazi szakértők tudták. Meg valószínűleg azt is, hogy az utóbbit így hívják.

kigyoalig__tor

A híres szobor

A plusz10 3 pontját bőven megérdemelte az, aki be merte írni, hogy Vallabhai Patel arról híres, hogy magas szobrot emeltek neki. Más kérdés, hogy általában már eleve híres embereknek szoktak szobrot emelni, de ezt az apróságot hagyjuk.

Kicsit talán csökkent a színvonal az előző kvízhez képest, de alig érezhetően. A mostanira rányomta bélyegét az újabb KSH-s Lista illetve az, hogy néhány kérdés talán túl könnyű volt, de ezek pontszerzés szempontból valószínűleg sokaknál kellemesen kiegyenlítették egymást, így hasonló eredmények születtek, mint múlt héten. A Listát meg szeretni kell, ha indexre tenni nem tudjuk.