Nagykarácson, kiskarácson

2018-12-12 16:57:20, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Ünnepi elemzés a 11. Fordulóról játékosszemmel.

Az adventi időszak fontos eseménye az utolsó kvízforduló, ami méltó lezárása volt egy jó kvízsorozatnak.  Sok minden nem árnyékolta be a hétfői játékot, és még volt benne egész jó képrejtvény is, így elégedetten, még ha kissé szomorúan is kezdhetjük a várakozást a következő fordulóra.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

827px_Krampus_at_Perchtenlauf_Klagenfurt

Már megint szünet

Sajnos, mint minden évben, ezúttal is beköszöntött az olthatatlan kvízszomjat okozó, nagyon hosszúnak tűnő téli szünet. Szerencsére ez kicsit enyhíthető az ilyenkor szórványosan felbukkanó otthoni kvízekkel illetve némi karácsonyi Kérdezz-felelekezéssel vagy hasonlóval, de ez nem sokat változtat azon, hogy január végéig kell várni a következő hamisítatlan quiznightos képrejtvényre vagy egy plusz10-es kérdés feletti késhegyig menő vitára.

Létszámstop

A szünet előtti utolsó forduló a legutóbbiakhoz hasonlóan szórakoztató és tartalmas volt, és elenyésző mennyiségű vitatható kérdést tartalmazott, így az év végére az a megosztó idei újdonság maradt, hogy nincs létszámkorlát a kvízen, ami úgy tűnik, társaságszervező előnyei ellenére, sokak ellenérzését kivívta.

Nyilván elméletben többet tud az a csapat, ahol többen vannak, de ez nem kötélhúzás, így nem jelent minden plusz ember automatikusan előnyt. Ráadásul pont a vitás kérdéseknél akár hátrányt is jelenthet a sok ember, akik közül egyébként valószínűleg nem tud mindenki folyamatosan aktívan részt venni a kvíz megoldásában, így számukra a játékélmény is kisebb lehet, ami nem feltétlenül tesz jót a csapatmorálnak. Ettől függetlenül valószínűleg igazságosabb volt a pontlevonás, kíváncsian várjuk van-e olyan megoldás, ami a kis- és óriáscsapatoknak is tetszeni fog.

Képrejtvények!!!

Az évzáró forduló képrejtvényei azonban valószínűleg az egyemberes csapatoknak sem okoztak gondot, és nem gondoltam volna, hogy valaha ezt leírom, de volt köztük olyan, ami bizonyos nézőpontból zseniális volt. A Kiskarácson, nagykarácson dalt szinte erre a képrejtvényre találták ki. Határeset volt a PÁszTorok is, de ott azért az elején a P már emlékeztetett a szokásos +X -Y megoldásokra.

kiskaracson

Megsziklázunk!

A Kapcsolatkör annyira kedves volt, hogy gyakorlatilag Kellemes karácsonyi ünnepeket! kívánt, nehéz elképzelni, hogy sok gondot okozott a Queen megfejtése. Ez nem mondható el a mi kérdezzük részről, pedig ott még volt kifejezetten karácsonyi kérdés is, de ki gondolta volna, hogy a kiskarácsonnak olyan kevés köze van a karácsonyhoz, hogy már Újév? Nyilván az, aki tudta. A turducken a legtávolabbról sem volt parazitakérdés, hiszen lássuk be kevés dolog mondd el többet az emberiség gasztronómiai teljesítményéről, mint ez a (karácsonyi) csoda.

turducken

Félelem és reszketés

Az első forduló megoldásainak végén kialakuló karácsonyi vacsorás álmodozást, egy szörnyűséges lény zavarta meg a Villámkérdések első kérdésénél. Rögtön nem is egy, hanem két ábrázolás került róla a kivetítőkre, és aznap éjjel valószínűleg minden kvízes rémálmaiban megjelent. A gyerekek is sikoltoztak a képeken, bár abban talán a krampusznak is volt némi része.

kacsakrampusz

Szerencsére a további felismerendő lények, a Testral és az Alien/Xenomorph probléma aztán mindenki figyelmét elterelte, utóbbihoz annyit hozzátennék, hogy az Idegen tudományos neve Internecivus raptus, így igazán csak ez a válasz lehetett volna pontos.

Egy király rák

A kiremire a musical-rajongók és a kvízlátogatók közös halmazát célozta, nekik valószínűleg nem okozott gondot az első információból felismerni a Macskákat. Tegyük hozzá, hogy a teljes musical-analfabéták valószínűleg a 3 pontos segítség láttán keseredhettek el igazán, még ha 4 pontért még lett is volna valami ötletük. Mondjuk, a Jézus Krisztus, szupersztárt Grizabellával ki lehetett zárni.

macskak

A random kérdéses részben volt Black Eyed Peas és Lillafüred, de nem igazán tudtak versenyezni a pisztolygarnélával, aki az ollójával akkorát tud csattintani, hogy az hangosabb, mint a bálnák. Menő egy rák, azt nem lehet tagadni.

Hat hét advent

A plusz10-ben több olyan kérdés is volt most, ahol váratlan csodát lehetett tenni. Freinreisz Károly egyik együttese, Michelangelo egyetlen aláírt műve és az első GPS-es háború is viszonylag kisszámú válaszlehetőséget kínált, így a vakmerőek ezúttal nullázhattak is könnyedén. Vagy sokat nyerhettek. Szép magas pontok is születtek ebben a fordulóban, sok helyen szerzett a győztes 45 feletti pontszámot. De remélhetőleg mindenki más is kellemes emlékekkel fordul rá a nagykarácsonyra és a kiskarácsonyra is. Kellemes ünnepeket és kvízadventet mindenkinek! Hat üres hétfő, és ott is vagyunk.