Szeretlek Palvinbarbi!

2018-11-28 09:43:36, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Harcos elemzés a 9. Fordulóról játékosszemmel.

Nem lehet megalázkodva tovább tűrni, hogy a parazitakérdések betörnek a kvízeinkbe és rajtuk keresztül a kocsmáinkba! Ez a harc nagyon fontos és mellette szinte mellékesnek tűnik, hogy amúgy jó kis kvíz volt ez annak ellenére, hogy Adam Sandler okos arca vigyorgott ki az utolsó kérdések közül.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Sandler

Érdektelen kérdések

Vannak azok a kérdések, amiknek egyszerűen a világon semmi értelme nincs. Ezek azok, amik valahogy sem gondolkodás közben, sem annak abbahagyása után (mert a befejezéséről szó sem lehet), sem jó válasz esetén nem adnak kielégülést. Tanulságuk sincs, mert olyan információkról szólnak, amik senkit nem érdekelnek és senkinek az életén nem változtatnak egy aprócskát sem. Sokszor feleletválasztósak, de előfordul az is, hogy a nagy semmiből kell kihalászni rájuk a jó választ, és nehéz eldönteni melyik a rosszabb.

Szüntelenül támadnak

A parazitakérdések valószínűleg azért kerülnek be, mert van valami aktuális érdekesség, amihez halványan kapcsolódnak vagy valamiért egy ici-picit izgalmasnak tűnik maga a kérdés, de ez sosem jár azzal, hogy a válasz is izgalmas legyen, ami nem félsiker, hanem teljes bukta. Vélhetően azért jönnek létre, mert a kérdés kitalálójának a figyelmét felkelti egy bulvárhír vagy valami hasonló, és az eszébe villan, hogy ez érdekes. Itt azonban ahelyett, hogy megállna és magában tartaná a kis érdeklődés-felvillanást, mivel kvízmester vagy kvízjátékos, csinál belőle egy kérdést, és innentől nincs megállás.

Ezek kvízösszeállítási szempontból veszélytelen kérdések, mert úgyse tudja rájuk senki a választ, ezért mindenkinek ugyanannyi az esélye. Emellett annyira érdektelenek, hogy utólag sem fog beléjük kötni senki, így könnyen utat találnak a hétfői kvízekbe és azon keresztül mindannyiunk legrövidebb távú memóriájába.

kutya_penz

Mind áldozatok vagyunk

Pont érdektelenségük okán többnyire nem emel szót senki a parazitakérdések ellen, de szerencsére itt vagyok én, hogy leleplezzem ezt az alattomos folyamatot, amivel ezek az ártatlannak tűnő kérdésecskék fertőzik hétről hétre az élményünket úgy, hogy sem a kvíz összeállítói sem a játékosok nem veszik észre. Itt senki sem ellenség, mindannyian áldozatok vagyunk.

Melyik a leggyakoribb kutyanév Magyarországon? Őszintén, nem mindegy? Ha valaki szereti a kutyákat, nem ilyen kérdéseket érdemel, hanem mondjuk olyat, ami a kutyafajtákra vagy a tömpe orraikra vonatkozik, nem arra, hogy valami statisztika alapján, hogy nevezték el a Magyarországon regisztrált kutyákat a gazdáik. Miért kéne ezt tudnunk? Miért kéne ezen gondolkodnunk? Miért kéne örülnünk, ha jól megfejtjük? Miért kéne szomorúnak lennünk, ha nem találjuk el? Mi értelme van ennek a kérdésnek? A folyamat melyik pontján okoz igazi élvezetet? A véletlen jó megoldás hamis öröme ezeknél a kérdéseknél a sorsjegykaparó öröme, amikor végre a tizedik után visszanyeri, amit az elsőre költött. És persze a parazitakérdés például egy aranyos, állatos kérdésnek álcázza magát, ami ráadásul egy komoly statisztika, így illik tiszteletben tartani. Nem!

Tehetünk ellene

Ne hagyjuk, hogy ezek az érdekesnek és relevánsnak tűnő parazitakérdések kiszívják játékosi életerőnket és tönkretegyék a kvízünket! Ha játékosként ilyennel találkozunk, ne gondolkodjunk rajta, ne vitatkozzunk, csak gyorsan tippeljük be a választ és felejtsük el! Ha kvíz összeállítása közben találkozunk ilyennel, akkor pedig töltsünk két percet azzal, hogy azonosítjuk az ellenséget, aztán gyorsan töröljük ki az agyunkból, és ha véletlenül belekerült, a kérdéssorból! Nincs más megoldás, küzdeni kell! Mi vagyunk az erősebbek. Ne hagyjuk, hogy öntudatra ébredjenek!

A parazitakérdések legfontosabb ismérvei röviden összefoglalva:

· Elsőre érdekesnek tűnik, de csak a kérdés, a válasz semmiképp.

· Senki nem tudja rájuk a választ.

· Nem lehet gondolkodással vagy vitával közelebb kerülni a megoldáshoz.

· Amikor kiderül a válasz, az sem ad semmit, mert érdektelen.

Kvízmesterek és játékosok! Ne hagyjuk magunkat! Közösen legyőzhetjük őket!

Fekete, igen, nem

Ha a kutyaneveken gyorsan túllendültél, amúgy átlagosan jó kvíz volt a hétfői. Ötletes volt a ’Milyen színt cseréltünk feketére?’ rész, és kivételesen kifejezetten nehéz volt a szokásoshoz képest a Kapcsolatkör, ami persze ezzel nyilván nem aratott osztatlan sikert, de valószínűleg a képrejtvény a legdühösebbek szívét és agyát is meglágyította.

J__zus

Forrest Groom

Szerencsére volt megint általános iskolás matekfeladat, ami valószínűleg sokaknak tetszik, mert mindig van benne egy kis csavar. Csakúgy mint az eheti Villámkérdésekben, ahol a kellemesen csordogáló rutinkérdések után, ha valaki eljutott a Szétcsapásig, egy váratlan 13. kérdés ejttette ki a kezéből a tollat. Vajon tudta bárki egyáltalán, hogy a Forrest Gump egy könyvadaptáció? Azt, hogy tudta-e valaki, hogy ki írta, meg sem kérdezem. Amúgy Winston Groom, ha véletlenül nem emlékeznél. 

Karate és uralkodók

A Kiremire szokásosan homályos első meghatározására ezúttal nagyjából tizenötféle válasz volt helyes, ami azért lehet baj, mert nyilván sokakat összezavart, és beírták, hogy párnacsata, ami viszont sajnos sehogy sem volt kimagyarázható.

joga

A Lista ezúttal nem tartalmazott mély társadalmi mondanivalót, és kicsit kevésbé volt ellentmondásos, mint szokott, még ha az öreg uralkodók életkor szerinti sorba rendezése nem is volt annyira egyszerű vagy sokféle szempontból releváns.

madarijeszto

Sandler és Palvin

Miután megfejtettük, hogy eleink sem kőből faragtak madárijesztőket, és a csapatszakácsok is megkapták a párosítós adagjukat, rá is fordulhattunk a plusz10-re. Itt kaptunk egy igazi bulvárkérdést Palvin Barbiról és boyfriendjéről, akik furcsán hasonlítanak egymásra. Más kérdés, hogy ehhez a kérdéshez Barbi magánélete mellett az Adam Sandler filmeket is ismerni kellett, így nyilván sokan szégyellték bevallani, hogy tudják a helyes választ, megfosztva ezzel csapatukat két értékes ponttól.

Palvin

A renoméjukra kevésbé kényesek viszont beírták, így ezért (vagy másért) ezúttal születtek 50 pont feletti eredmények ezen a nem túl nehéz, kellemes szezonközepi kvízen.

Nagyon fontos azonban, hogy ha pontot szerzünk velük, akkor se feledjük, a parazitakédések mindannyiunk ellenségei, tenni ellenük nem csupán lehetőség, hanem mindannyiunk kutyakötelessége!