Szervkereskedők előnyben

2018-09-25 17:40:00, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Tűpontos elemzés a nyitófordulóról játékosszemmel.

Röviden: megérte. Hosszabban: lásd lentebb.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a quizről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

A Lista és a halmaz

Bár az anagrammák függői kénytelenek továbbra is máshol póni tol az akta dugja, de ettől függetlenül szinte minden másban egy hamisítatlan quiznightos élményt kaptunk az első fordulóban. Az újdonságoknak dicséretes módon nincsenek különösebb gyerekbetegségei. A Lista© elég jó ötlet, és ha ezúttal még nem is, de biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben fog még hozni borzalmasan kellemetlen perceket mind játék közben, mind amikor kiderülnek a megoldások. Mert van-e frusztrálóbb, mint amikor fel tudod sorolni a hat legnagyobb országot a Földön, de a világért sem tudod eldönteni, hogy Ausztrália vagy Brazília nincs benne az első ötben? Aztán persze úgy döntesz, hogy nem érünk rá ezzel foglalkozni, az a lényeg, hogy India a legnagyobb és kész.

lista_szab__ly

A Lista kétségtelen előnye, hogy 5 ponttal többet lehet szerezni vele a kvízen, és ez a tavalyi pontszámításhoz szokott szemünket elkápráztató magasságokba emeli az eredményünket a végső elszámolásnál. Kár, hogy ez minden csapatnál így van.

A szintén újdonságnak tekinthető halmazos kérdés, ahol rá kellett jönni, hogy vajon mi a metszete a sakkfiguráknak, a franciakártyának és két focikapusnak, szintén jó ötlet, de azért talán lehetett volna egy kissé nehezebb. Szerepelhetett volna ebben a kérdésben is például a Real Madrid, hogy ne csak egyszer legyen róluk szó.

A képrejtvény varázslata

Nem világos, hogy ez mindig így lesz-e, de ezúttal 5 (öt) képrejtvény volt a kvízben, ráadásul egymás után, ami még egy üveg fából készült vodkát hét perc alatt lehajtó játékost is kijózanítana, csak kár hogy nagyon a quiz elején jött ez a gyomros. Kan[YE(=K)]muhammadaliN nevű virág, ugye. És Babart kár hogy nem Bazsarnak hívják.

A kapcsolat kör kellemesen könnyű volt, ha valaki nem hitte, hogy egy barlangi troll volt Szent Imre herceg nevelője, de utána azért már az első forduló utolsó öt kérdésében is akadhatott nehézsége annak, aki például nem tudta, hogy egy döntött H betű tulajdonképpen két kezet fogó ember (legalábbis a Hyundai alapítói szerint), vagy hogy az élet állkapcsa nevű eszköznek nincs köze a nőgyógyászathoz.

hyundai

Villámversek

A villámkérdések témája láttán persze dörzsölték a tenyerüket a magyar és/vagy világirodalom tudorai, de végül be kellett érniük azzal, hogy ők tudták a leggyorsabban fennkölten rávágni még a kapcsolatkör első kérdésénél, hogy „és mi mégis láncot hordunk.”. Ettől függetlenül Tormay Tibor költeményeit mintha csak erre találták volna ki, a híres emberek (szó)vicces verses leírásai olyan villámkérdéses élményt nyújtottak, amiért kitalálták ezt a műfajt. De ki nevezett el Vágó Istvánról hidat? 

Óriás madarak és Beatrice

A Kiremiregondoltunk is hozta a tőle elvárhatót, csak most már négy pontot is lehet vele szerezni, már persze, ha valakinek hihetetlenül sokat segített a ‚fahéj‘ kitalálásában, hogy azt hitték róla régen, hogy valami óriás madarak gyűjtötték be.

Miután rájöttél, hogy a Mile High Clubba nem lehet csak úgy bekerülni, ha sokat repülsz a Lufthansával, hanem illetlen dolgokat kell művelni a repülő vécéjében, aztán végre összekötötted a fejedben, hogy Dante és Nagy Feró ugyanazt a nőt szerették, illetve jól összekeverted Jimi Hendrix és Jackie Kennedy kalapját, már jött is a mindent eldöntő plusz10.

troll

Kutya dolgok

Itt előnyben volt az a csapat, ahol legalább egyvalaki követi Instán a Jiffpom nevű kutyát(?), vagy volt már Üzbegisztánban és LiEchtensteinben (Lichtenstein ugyanis egy német városka, kedves almos+hejesiras@quiznight.hu). De elsősorban az segített persze, ha valaki valamiért erősen képben volt az emberi testrészekkel való kereskedelemmel kapcsolatban. Ez utóbbi ezúttal nem sok év börtönt, hanem 3 pontot is érhetett.

Az már egészen biztos, hogy idén már az első körben volt olyan csapat, aki 50 pontot szerzett, ami még az új 55 pontos maximummal is elég szép teljesítmény. Nekik valószínűleg igazán tetszett a nyitóforduló, de összességében senkinek nem lehetett ezúttal különösebb panaszra oka. Maximum annak, aki a baden-württembergi Lichtenstein városka területét (34 km2) tippelte a szétcsapásnál, de hát miért nem figyelt a mögöttes jelentésre?