Szúrszop és csók

2019-04-17 12:33:36, Szerző: Jatekos2 (Jatekos2)

Elemzés a 23. Fordulóról játékosszemmel.

A kvíz eleje nem segített kiheverni a Kocsmafutás okozta ilyen-olyan másnaposságot, de aztán belelendülve már dőltek a pontok, és fura nevű növényekből és állatokból is jutott szerencsére épp elég. A könnyed intarziás Kapcsolatkör, a kellemes kémialista és egy egészséges plusz10 aztán végleg feledtette a hétvége fáradalmait.

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Bumbum bá

Kissé készületlenül érhetett mindenkit, hogy a bevezető öt kérdés ezúttal kifejezetten nehéz volt és csak nyomokban lehetett kikövetkeztetni a megoldásaikat. Így ezúttal nem ért rá a csapat fele pisilni, koktélt kérni vagy megbeszélni az elmúlt hét pletykáit, mert arról kellett helyette gondolkodni, hogy mi a fene az a bumbumbácsi, mit szeret a huszárgyerek(?) vagy hol tértek át a kontinensen utolsóként a jobb oldali közlekedésre.

parizsban

Áprilisi rendőrlevél

Szerencsére utána sokan tudtak szusszanni egyet az emojikból kirakott verskezdetek közben, amik kreatívak voltak, de az ötlet elég ismerős volt, és nem csak az elmúlt évek kocsmafutásainak hasonló filmcímes feladataiból. Kisebb kihívást jelentett, hogy mit keresett egy áprilisi vasárnap egy őszi versnél (aminek ráadásul szomorú aktualitása is lett hétfő este), de azért nem volt az sem megoldhatatlan feladat. Mondanám, hogy lehetne mindig ilyen érdekesebb cucc a képrejtvények vagy mondjuk boros anagrammák helyett, de lehetetlent nem akarok kívánni. Képzeljetek el képrejtvényblokk-mentes szezont! Már leírni is szörnyű.

Bélszín-tétel

Az intarziás kapcsolat kör színte szót sem érdemel. A klasszikus műveltséggel rendelkezők számára a Gárdonyi Géza-idézet és a Koncz Zsuzsa számcím sem jelenthetett akadályt, a Piña coladából hiányzó tejszín és a koszínusz tétel meg végképp nem. A kvízsznobok szomorkodhattak volna kicsit azon, hogy Széchenyi István egyesületét minek kellett túlmagyarázni holmi kilencvenes évekbeli Sharon Stone-nal, vagy a libellát miért volt muszáj gyakorlatilag szóban lerajzolni, de szerencsére a QuizNighton nincsenek ilyen kényes figurák.

libella

Pólók

A bevezető kérdésekkel szemben ezúttal viszont a szokásoshoz képest meglepően könnyű volt a mi kérdezzük rész egy (nagyszerű, de) egyszerű képrejtvénnyel, ami remélhetőleg a Kocsmafutáson született, egy kilencéveseknek szóló matekpéldával, és ha már póló, akkor egy vízi/lovaspólós kérdéssel. Kicsit nehezebb volt kikövetkeztetni, hogy melyik Oroszlánkirály karaktert változtatták nőneműre a musicalben, de azért ha már, akkor csak nem valamelyik hebehurgya mellékszereplőt. Ha meg, minden mást változatlanul hagyva, Szimba vált volna nővé, akkor az egy teljesen más történet. Szóval nem maradt más, mint Rafiki, a bölcs pávián, és hát persze.

vorosmarty

Villámnyafogás

A villámkérdéses blokkoknak volt egy jó időszaka néhány fordulóval ezelőtt, de mostanra határozottan elfáradtak. Nem azt mondom, hogy nem volt jó találgatni, hogy melyik város skylineja látszódik a képen, de ez már kissé ismerős is volt, és, bár egyeseknek meglepetéseket is bőven tartogatott, nem volt olyan különösebben izgalmas. Jó, Moszkva erős kép volt, és ha mindig csak ezt a szintet hozzák a Villámkérdések, az is bőven belefér, de nem volt olyan dzsembori, mint a Skibidi vagy vicces, mint a ’Bruce Willis meghal a végén’.

moszkva

Bal kézzel megoldva

A kiremire eléggé elszürkült mostanában, a vívást már akár a franciás hangzású szavakból meg a bal kézből ki lehetett találni 5 pontért, de Gerevich Aladárból 4-ért már mindenképpen. Sehol egy utolsó pillanatig kivárós, és akkor is csak kényszerből tippelős megoldás, amikor könyörögsz a kvízmesternek, hogy várjon még, vagy segítsen már valamit, vagy csak engedjen haza. Jó, enélkül is lehet élni, persze, csak minek?

Listaisták

A Lista új változatát már két hete is dicsértem, most is tök jó volt, hogy csak úgy kell sorba rakni, hogy mennyire vagy biztos a válaszokban. Jó, a kémia az kémia, de azért, hogy a hidrogén a legkönnyebb, vagy hogy a higany az egyetlen folyékony fém, azt azért lehetett tudni. Ez máris két pont, és nem kellett azon gyötrődni, hogy a Biblia melyik magyar fordításából fogyott a legtöbb a budapesti könyvesboltokban 1953 óta a KSH szerint. (Nem, ez nem ötlet, csak sarkított viccelődés.)

Szúr? Szop?

Némi Mura-Dráva határvillongás után rá kellett volna jönni, hogy a szúrszop egy gyümölcs, ami hagyján, de előbb meg kellett fejteni, hogy milyen szintig kell megmondani, miről van szó, mert lehetett volna ez akár az európai vörösfenyő vagy csak simán rovar is. („Kérdezd meg a kvízmestert te, én ki nem mondom ezt a szót!”)

szurszop

A kétségeket eloszlatandó, az a kérdés, hogy ’Melyik tudomány területen használjuk a Péterek nemzedéke kifejezést?’ teljesen rendben volt, valóban az irodalomtudomány területén, még ha ők nem is azon a területen alkottak. Vitathatóbb, hogy a tudományterületet valóban különírjuk-e.

Autók harca

A plusz10-nél megint lehetett szép sikereket elérni, 1 pontért Heinrich Schliemann és Trója reális volt, a Trónok harca és Forma-1 rajongók közös halmaza pedig ajándékba kapta a Tyrrelt. A Morosini királynő felirattal ellátott magyar vonatkozású ház városával azonban, bár a név elég itáliásan hangzott, azért elég erős kockázatot kellett vállalni, ha valaki nem tudta csípőből, hogy Velence. 

Tetszik, nem tetszik, ezzel a kérdéssel kell most egy rövidebb szünetre vonulnunk, de lehet ezt az időt végre jelvénygyűjtésre fordítani, például küldhetünk be 47 kérdést vagy használhatjuk a Quizmestereteket ezúttal locsolkodásra egy itatóért. Utána ráfordulunk a célegyenesre, és meg sem állunk a döntőig. Nagyon élessé vált a küzdelem a jelvénynélküli toplista élén, bár talán a BácsQuiz Nyereményitaldiszkont és az Antarktiszi vakolók pozícióját már nem sok minden veszélyezteti, a többiek helyezése már nem feltétlenül ilyen biztos.   

0417toplista