Bajnokság és szabályok

Az alapok

Ha részt szeretnél venni valamelyik játékon, nincs más dolgod, mint csapatoddal (vagy egyedül is akár) megjelenni hétfő este 8-kor az egyik quizes helyszínen. Fontos: mindenképp foglalj asztalt, mert nagyon ritka, hogy van szabad asztal foglalás nélkül!
A játékot 5-6 fős csapatokra találtuk ki. Lehettek 3-an, 4-en is, sőt, büntető pontok ellenében  7-en (-1 pont) vagy akár 8-an is (-2 pont)!
Bármelyik játékon részt vehetsz, nem kötelező nevezni a bajnokságba. Minden játékon vannak nyeremények. Ha később jutna eszedbe nevezni a bajnokságba, akkor visszamenőleg felvezetjük a pontjaitokat, mert minden lapot elrakunk a bajnokság végéig.
Ha mindenki használhatna netet, mindenkinek max pontos fordulói lennének. A játék tisztán tartása érdekében kérünk mindenkit, hogy ne használjon mobiltelefont vagy más külső segítséget. A quizmesterek figyelik, rátok szólnak, ha mégis használnátok, pont levonás jár érte, de szélsőséges esetben akár kizárást is jelenthet!
A quizmesterek nagyon szeretnek segíteni, de ne éljetek vissza vele! Az alap utasítás ez: válaszokat nem adhatunk meg, segíthetünk a kapcsolat kör megfejtésének megtalálásában, az anagrammákban, a sima kérdésekben, de nem segíthetünk a +10-es körben. Bővebben a szabályokról itt!
Pontszerzés a fordulókon:

Játékmenet

A játék 2+1 fordulóból áll, 40+10 kérdésből. A fődíjat az kapja, aki a 40 kérdésből összegyűjthető 50 pontból a legtöbbet szerzi az adott este folyamán. A villámkérdések 10 kérdésből áll, a nyerteseket külön díjazzuk.
A két 25+15 kérdésesforduló felépítése: 5 bemelegítő kérdés, 5 anagramma, 10 kapcsolat kör, 5 Ti kérdezitek; 5 random kérdés, 5 tematikus kérdés, 5 kérdés a "Plusz10-es" körben, ahol 10 pontot lehet szerezni.
Fordulónként kicseréljük a válaszlapokat, és egymásnak javítjátok őket. Bővebb leírás itt.

Bajnokság

A 8. bajnokság 2016. szeptember 26-án kezdődik és május 8-ig tart, december 12. és január 30. között szünet lesz. Idén számtalan városban, és még több helyszínen játszhattok velünk, itt találjátok a résztvevők pontos listáját.
Jelentkezni a bajnokságba lehet telefonon, emailben, a helyszínen a quizmestereknél, facebookon, szinte bárhogy. A jelentkezés gyakorlatilag annyit jelent, hogy beregisztrálod a csapatodat az oldalunkra és jelzed, hogy a korábban megszerzett pontjaidat vezessük fel. Igen, lehet jelentkezni később is, a válaszlapokat elrakjuk, megőrizzük.
A toplista két részből tevődik össze: a heti fordulókon szerzett pontok (max 50) és a jelvényekkel beszerezhető extrapontokból.

Extra pontok

Jelvényeket osztunk minden fordulóban vagy fordulón kívül elért extra teljesítményért, melyeknek más-más pont értéke van.
A megszerezhető jelvények összege tavaly kb. a negyede volt a bajnokságban megszerezhető pontoknak, idén is nagyjából hasonló lesz az arány, valahol 330 pont körülre számítsatok.
A csapatoknál feltüntetjük az úgynevezett badgetartalék értéket, ami azt mutatja, hogy hány pontot szerezhet még az adott csapat a jelvényekből.
A jelvények minden esetben egyszer kiválthatóak, a módjuk a Jelvények aloldalon található. A Fairplay, a Mobil nélkül tisztán és a Mindig jelen jelvényeket el is veszítheti a csapat.
A helyszín badgekhez nem kell fizikailag megjelenni az adott helyszínen, ismerős csapat szervezésével is kiváltható! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hozz még egy csapatot badge van kombinálva a helyszín badgekkel, vagyis megkaphatjátok az új város badget úgyis, hogy például szentendrei csapatként szerveztek ismerősökből egy pécsi csapatot, nem kell leutazni érte Pécsre.
A QuizNight utazó badget továbbra is csak személyes megjelenéssel lehet kiváltani. Idéntől öt városba kell ellátogatni, de így az értéke is magasabb lett. 

Kocsmafutás

A tavalyi évben szerettétek, ezért idén is megtartjuk a Kocsmafutást, amikor egy szombat délután az összes helyszín jelvényt megszerezhetitek, igen idén nem csak a budapestieket, hanem a vidékieket is! A quiznight utazó jelvény megemelt értékével kompenzáljuk azokat a csapatokat, akik személyesen is végigjárják a helyszíneket. A kocsmafutás az előző szezonnal ellentétben egyszer lesz, 2017-ben, március-április környékén, amikor már jobb idő lesz.

Eseménynaptár

Fordulók a X. Nemzetközi Bajnokságban, kezdés minden esetben este 8 óra:

 

 1. szeptember 24.
 2. október 1. Pink Ribbon
 3. október 8.
 4. október 15., az azt követő héten, október 22-én nincs quiz az ünnepnap miatt!
 5. október 29. Halloween
 6. november 5.
 7. november 12.
 8. november 19.
 9. november 26. Bajusz
 10. december 3. Mikulás
 11. december 10.
 12. január 28.
 13. február 4.
 14. február 11.
 15. február 18. 10. szülinapi quiz
 16. február 25.
 17. március 4.
 18. március 11.
 19. március 18.
 20. március 25.
 21. április 1.
 22. április 8.
 23. április 15., az azt követő héten, április 22-én nincs quiz az ünnepnap miatt!
 24. április 29.
 25. május 6. utolsó forduló
  Döntő: május 18.

  Kvalifikáció a döntőre

  A döntőt idén is legalább 200 csapat részvételével fogjuk megrendezni. A kvalifikáció alapja az országos toplistáról fog történni. A később csatlakozóknak szabad kártyás helyeket ajánlunk fel.
  Régóta próbálunk megoldást találni arra, hogy a vitás kérdésekben egyesek megengedőbbek, mint mások. Azért, hogy az országos toplistában ne induljon senki hátránnyal, a kereskedelemben elterjedt Legnagyobb Kedvezmény Elvéhez hasonlót fogunk alkalmazni mi is: a vitás kérdéseket a fordulókat követően kedden átbeszéljük és mindenkinek megadjuk a pontokat visszamenőleg.

  A helyszínek toplistáját az adott helyszín aloldalán találhatod meg. Csak azok a pontok találhatóak meg ott, amit azon a helyszínen szerzett a csapatod.  

  Ha ezután bármi kérdésetek van, keressetek bárkit a csapatból, telefonon, emailen, facebookon vagy hétfőnként a helyszíneken!