Kvíz, a csodák csodája

2019-05-24 13:05:41, Szerző: Fenyvesi Kristóf (kristof)

Elemzés a Döntőről játékosszemmel.

Elmúlt hát a Döntő is, amiről muszáj kicsit okoskodni meg ömlengeni, de azért kutyafuttában a kérdésekre is jut pár bekezdés. Számtalan jól ismert szereplő összeállt egy délutánra: volt metszet, képrejtvény, lista, anagramma és összezavaró nyitókérdés is. Egy baj volt, hogy gyorsan véget ért, és az emléke biztos, hogy nem elég szeptemberig. 

Az alábbi írás nem tükrözi a quiznight.hu csapatának véleményét sem a kvízről, sem a kérdésekről, sem általában a világ dolgairól.

Döntőfanyalgók

Többször is hallottam már olyan véleményt, hogy a Döntő is csak egy kvíz, csak sokkal rosszabb, mint egy átlagos hétfői, mert sok benne az üresjárat meg messze van, és különben is órákig kell minden alkalommal sorban állni, és addigra a drága, de annál rosszabb sörök közül a legkevésbé rossz el is fogy. És ha ez nem lenne elég, Álmos hangja visszhangzik, pedig az alapzajtól amúgy sem lehetne hallani semmit, illetve esik az eső, és tiszta víz a nadrágom széle, vagy nem lehet kint mozdulni sem, mert a néhány fotelben meg körülötte túl sokan napoznak, és megint kiborult egy hamutál.

60699160_10156547037083212_544690660171579392_n

Ünnep

Soha nem mondanám, hogy ezekben az észrevételekben nincs igazság, azon egyszerű okból, hogy van. Csak kit érdekel? Mert ezek ellenére és ezekkel együtt a Döntő mindig egy kicsit több, mint egy átlagos hétfő esti kvíz. Mindig van egy sajátságos hangulata, ami minden évben kicsit ismerős és kicsit mégis másmilyen. A sok összegyűlő csapat és kvízmester együtt (és részben szándéktalanul) tulajdonképpen ünneppé teszi ezt a napot, mert mi másnak lehetne nevezni valamit, ami ilyen rengeteg embert összehoz egy helyre, hogy többnyire komoly arccal vitatkozva írogassanak egy-két vonalkázott papírra, miközben folyik a bor és a narancslé, üvölt a zene, és valaki egy mikrofonba ijesztő képrejtvények megoldásait olvassa fel.

donto2019

Szóval, bár valóban vannak hibái, idén is voltak és mindig is lesznek, a QuizNight Döntő nagycsaládi hangulata engem (és remélem, másokat is) minden évben lenyűgöz. Kicsit mindig éppen ezért elszomorít, hogy a kupák átadását a játékosok egy szignifikáns része már a dohányzóban vagy a buszmegálló felé szaladva tölti, de a lényeg, hogy mindenfelől együtt vagyunk, kvízelünk, panaszkodunk és kivesszük a részünket az ünnepi hangulatból.

Az év kvíze

A kvízt, a konkrét kérdéseket és válaszokat az ilyen ünnepi alkalmakkor természetes, hogy olyan típusú felfokozott várakozás előzi meg, aminek lehetetlen megfelelni. Mindenki olyan hibátlan, érdekes és különleges kérdéseket vár (amelyek nagy részére tudja a választ, de azért játék közben kihívást jelentenek), amilyeneket talán még egy-egy embernek tetszően sem lehetne létrehozni, nem hogy több száznak. Ezért lehet nagyon nehéz műfaj egy ilyen ünnepi kvízt csinálni, és ezért nehéz elérni, hogy a végén mindenki hiányérzet nélkül és teljesen elégedetten menjen haza.

donto2019__2

Az év egyik kvíze

Mivel ez a Döntő volt, talán negatív kritikának hangzik, ha azt mondom, hogy egy teljesen átlagos kvíz volt. Pedig az idei kvízeket tekintve, ez szerintem dicséret. Megvolt benne minden, ami az elmúlt évben jóvá tette a kvízeket, és persze megvoltak az ismerős apróbb hiányosságok is.

A bevezető kérdések hozták az elmúlt hetekben szokásossá vált összezavaró formájukat: már az első kérdés olyan vitákat generált, amik eltartottak az első forduló végéig, mert lássuk be, ha nem tudod, nehéz kitalálni, hogy a mamutok meg piramisok léteztek-e egyszerre. Az igen és a nem mellett is bőven vannak hihető érvek. Remélem, mindenki megjegyezte a választ, három év múlva újra lesz ez a kérdés, és biztos sorsdöntő helyzetben.

hatar

Mathematika

A képrejtvények is hozták a formájukat, de nem volt köztük kiborítóbb az évad közben megismerteknél. A matematikai fogalmak között valamiért nagyon kellett egy fizikai, az ólvadász(-z)Poent, pedig az nem volt ütősebb vagy nehezebb a kombinathorikánál (ami egy képrejtvénynek álcázott autós kérdés volt), vagy a határértték illetve persze a játékon kívüli tálésztétell fantasztikus montázsánál.

taleszt

Gaviál

A Kapcsolatkör meg volt egy kicsit spékelve némi anagrammázással, de az anagrammák és a kapcsolat nem igazán jelenthetett kihívást egy jól felkészült általános iskolásnak sem. Ha valaki nem ismerte a Wayne világa című film címét vagy kicsit nehezebben jött rá, hogy a ’világa’ milyen állatnak az anagrammája, az persze megbocsátható, de azért az, hogy mi lehet összkomfortos vagy mi Szatmár híres gyümölcse, és a válaszoknak milyen állat jelentheti az anagrammáját, senkinek nem okozhatott másodperceknél hosszabban problémát.

Ekvádor?

Az első forduló záróblokkja, amit persze ezúttal nem mi kérdeztünk, kellemesen nehéz volt. Az ecuadori varázserdő sztoriját sokan ismerték (sokan nem), itt inkább az a dilemma, hogy miért írták csehül az Ecuadort. Hogy melyik 3 ország volt köztársaság Európában 1900-ban, az kifejezetten jó kérdés volt, csakúgy mint a kis politikai bulvár a szerb kormányfő nem hivatalosan született gyerekéről. Az Óz, a csodák csodája pedig most már 120 éve szolgálja híven a szívükben fiatalokat.

ekvador

A marcipán-rejtély

Mivel a Villámkérdések ezúttal a kvíz végén voltak, hosszú szünet után egyből a második fordulóval folytattuk. A kiremire megoldásának már megint volt köze a marcipánhoz, csakúgy mint a szintén kissé ünnepi szülinapi fordulóban, így egyre gyanúsabb, hogy ez az édesség valahogy mélyen kötődik a QuizNighthoz. Amúgy ez nem volt nehéz, bőven meglehetett 5 pontért is, de 3-ért szinte biztos.

mandula

AC

A Lista zenei kérdései kellemesen kiegyensúlyozottak voltak, aki ért hozzá, össze tudott szedni akár 5 pontot is, de nagyjából 0 zenei tudással is szerezhető volt 2-3 pont. Mint ahogy ahhoz sem igazán kellett zenei tudás, hogy valaki megfejtse, hogy melyik magyar zenekar rövidítése egyben gomb az autó műszerfalán. Érdekes egybeesés ez, biztos nem véletlen, hiszen egy jó Animal Cannibals szám is sokszor lehűti a lelkesedést. Mint ahogy az sem lehet véletlen, hogy 4 filmet is találtak a kvíz alkotói, ami nagyjelentőségű évünkben, 2019-ben játszódik, és a Menekülő ember be se fért.

Vitruvius és a többiek

A kötelező alkoholos kérdés megvolt a kenyérborral, és még egy kis földrajzra (Malaka-szoros) és biológiára (primatológus) is jutott idő a szerintem megint elég jó metszet előtt, ahol (a Kalasnyikovot és) egyszerű szimbólumokat kellett elhelyezni a megfelelő helyen. Ha ez megvolt, ráfordulhattunk a célegyenesre a plusz10-zel, ami természetesen szokás szerint a végső pontszám valószínűleg legfontosabb eleme volt. Éppen ezért, főleg a Döntőben, elég fontos, hogy milyen témakörökben kerülnek be ide kérdések.

kalasnyikov

Ezúttal film, orvostudomány, történelem, informatika/hírek, építészet/képzőművészet volt a menü, ami elég igazságosnak tűnik, bár egy kicsit talán a humán érdeklődésűek jobb esélyekkel indultak. Jó kérdés volt, hogy melyik színész szerepelt Marvel-, Bond- és Star Wars-filmben is, és első ránézésre az is megfejthetőnek tűnt, hogy elsőként melyik Árpád-házi királyt követte a fia trónon. Másik kérdés, hogy második ránézésre már a fejünket fogtuk. Ezekhez képest a három pontos talán nem volt túl nehéz, valószínűleg elég sok csapatban volt olyan, aki sejtette, hogy Vitruvius építész volt, és tudta, hogy Da Vinci híres rajzát Vitruvius-tanulmánynak hívják.

Címvédés

Összességében tehát, bár nem volt nagyon nehéz kvíz a Döntő, különösebben egyszerűnek sem mondanám. Öt csapat érte el az 50 pontot hozott pontok nélkül. Nekik a Döntőben sem remegett meg a kezük. És persze, gratulálok a címvédő győztes BácsQuiz Nyereményitaldiszkontnak, akik ezúttal az alapszakasz mellett a bajnokságot is behúzták! Ők a QuizNight Real Madridja (vagy ha úgy tetszik, Barcelonája – ha ez sem tetszik, hagyjál!).

Búcsú

De szerintem rajtuk kívül mindenki más is nagyot ment idén, nem csak a Döntőn részt vevő csapatok és nem csak a Döntőn. Köszönöm a közös játékot! Szerintem virtuálisan minden egyes csapat kezet rázhat önmagával és egymással! Köszönjük a kvízmesterek egész éves munkáját, különös tekintettel a kvízek összeállítóira! A kezdeti megingások után, (szinte) minden nagyon flottul ment, és többnyire profi kvízsorok megoldásában volt részünk egész évben. Szép munka! Végül pedig kissé szomorúan, de egy hamar eljövő szeptemberben reménykedve, köszönöm az idei figyelmet! Megindító meccs volt.